Vložil lake, 24. Říjen 2013 - 14:35

Paní PeDuPles si plete soukromoprávní smlouvu mezi SVJ a bankou s (neexistující) povinností nabyvatele jednotky, který nebyl účastníkem ani ručitelem z oné smlouvy. Žádné závazky na něj nepřešly, není-li v katastru vloženo zástavní právo k jednotce. Paní PeDuPles zde předvádí zajímavé logické kotrmelce.

Nu, a pro pana X na příspěvek odpovídám: Náklady na dosažení, zajištění a udržení příjmů si může nový vlastník zavést do účetnictví pouze jde-li o takové náklady a může-li jejich existenci věrohodně prokázat finančnímu úřadu.

Nabyvatel jednotky a společných částí domu nemůže uplatnit náklady, které nevydal jako daňový náklad. Jednotku (a s ní společné části) koupil v určitém stavebně-technickém stavu (již s opravenou střechou), což lze prokázat z dokladů. koupil jednotku za určitou částku (viz kupní smlouva) a tato částka již zahrnovala stav společných částí v okamžiku koupě. Nemůže si vykazovat náklady vzniklé tím, že hradí bez právního důvodu dluh jiné osoby, ani tím, že z dobré duše přispívá bez důvodu právnické osobě na úhradu jejích splátek úvěru.

  • Hrazení dluhu za jiného není daňově uznatelným nákladem. Jde buď o hloupost, nebo o charitu.
  • Dary právnické osobě směřující k úhradě jejího dříve přijatého úvěru nejsou daňově uznatelným nákladem nynějšího vlastníka jednotky.
  • Splátky jistiny úvěru společenstvím nejsou daňově uznatelné ani u SVJ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.