Nové stanovení záloh - pro rok 2014 podle NOZ

Vložil Ferda Mravenec, 22. Říjen 2013 - 13:15 ::

Dobrý den,

pročítám si různé informace s cílem najít, co pro nás (stávající SVJ) a mě jako jednotlivého vlastníka bude NOZ znamenat. Ráda bych se ujistila, zda některé věci ohledně záloh chápu správně a možná spíše ujasnila nejasnosti.

V předpisu záloh, který by měl být u nás nyní vydán pro příští rok, by mělo být splněno následující:

  1. Pro zúčtovatelné služby dle spotřeby by měla být stanovena měsíční záloha ve výši ceny 1/12 spotřeby z minulého období (tj. cena pro rok 2014, spotřeba z posledního vyúčtovaného roku, tedy 2012). Pakliže se bude stanovena záloha vyšší, je to možné, ale je třeba toto zdůvodnit.
  2. Pokud dochází k navýšení zálohy oproti předchozí výši (tj. před 1.1.2014), je třeba odůvodnění navýšení uvést? Myslím tím, zda je nutné uvádět důvod navýšení i v případě, že je stejný rozsah služby a je to počítáno s tou 1/12, přesto navýšením ceny od minulého roku záloha vzroste. Je bez tohoto na rozpise uvedeného důvodu navýšení neplatné? Nebo je potřeba ten důvod uvést, až pokud by se nyní vypsaná záloha měnila pak ještě během roku 2014?
  3. Nyní máme zálohy na měřitelné služby podle spotřeby, pro ostatní služby a správu podle spoluvlastnických podílů. Mám tedy očekávat, že nově budou zálohy na odměny, účetnictví apod. podle NOZ stanoveny již nyní stejně pro každou jednotku? Nebo je toto ustanovení, které vyžádá změnu stanov – to bychom měli udělat do 3 let – a do té doby to bude podle původního stavu, bez změny stanov není možné tuto změnu ve stanovení záloha provést? (Způsob rozúčtování podle spotřeby či podílů máme uveden ve stanovách)

Prosím, předpokládejme, že NOZ se bude vztahovat i na naše stávající SVJ.

Děkuji.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.