Vložil lake, 15. Říjen 2013 - 1:15

Pane Ano,
chaos docilujete zejména Vy a Vám podobní, ve výborech, kteří pletou ručitelský závazek s povinností přispívat na správu. Pletete skutečný náklad, vynaložený na správu domu, se závazkem vůči bance, který nemá se správou naprosto nic společného.

Kdybyste takto hospodařil ve větším podniku, byl byste už za mřížemi. Takto v SVJ se to daří zametat pod koberec.

Je naivní tvrdit, že pouhým prodejem jednotky z dlužníka „spadly“ jeho závazky vůči SVJ. Je naivní (nebo velmi prohnané) tvrdit, že na místo původního dlužníka má nastoupit jiná osoba bez písemné smlouvy. Protože takovou pohádku by Vám nikdo nebral, uchylujete se k trikům s tajemným „fondem oprav“ a zamotáváte dluhy jiné osoby nenápadně do předpisu záloh nabyvatele jednotky. Způsob tohoto podvodu jsem zde popsal podrobně a naprosto přesně.

Švindlujete v účetnictví: vsadím se, že po provedení rozsáhlejší opravy hrazené z úvěru jste do účetnictví nezanesli fakturovanou částku jako pohledávku za vlastníky jednotek, kteří si opravu objednali. Protože kdybyste vzniklou pohledávku do účetnictví řádně zanesli, bylo by dnes úplně jasné a prokazatelné, kdy dluh vznikl a které konkrétní osoby jej mají splácet.

Ale Vy přece nechcete, aby účetnictví bylo průkazné, ani aby věrně odráželo finanční vztahy. To by se pak nedalo podvádět, že ano… Hned by se na to přišlo! Jo, švindl je to rozšířený. To neznamená, že je v souladu s právem. Naopak: trestný čin podvodu.
-------------------------------------------------------------------------------

Mimochodem: od 1. ledna 2014 budou členové statutárního orgánu (i Vy) konečně také ručit za škodu, vzniklou SVJ. Za nevymáhání dluhů, za to, že některé dluhy jsou již promlčeny. Takže se stane, že když dnes nevymáháte na skutečných dlužnících a nekonáte s péčí řádného hospodáře, přijdete za pár let možná o byt, auto, chatu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.