Vložil lake, 11. Říjen 2013 - 8:29

Vážený pane Zdvihale,
možná bylo nad Vaše síly přečíst celý úvodní příspěvek; uznávám, že šlo o delší souvislý text, vyžadující pozornost alespoň 6 minut. Jsou v něm uvedeny dva odkazy na klíčové aktuální judikáty, které Vám doporučuji k podrobnému prostudování. Zopakuji Vám to zde:

  • rozsudek Nejvyššího soudu 22 Cdo 216/2011, ze dne 24.01.2013 [3]
  • nález Ústavního soudu I.ÚS 2926/10 ze dne 19.01.2011 [4]

Teprve pak, až si přečtete judikáty a porozumíte jejich obsahu, by mělo smysl pokračovat v diskusi s Vámi.

Nicméně: je-li to Vaše přání, buďte dál hejlem ve Vašem SVJ. Splácejte bez důvodu dluh prodávajícího, o kterém Vám neřekl a který na Vás nepřešel. Plaťte klidně splátky za zlepšení domu, které pro bývalého vlastníka provedlo SVJ na jeho objednávku. Takoví ovčané, kteří se na nic neptají a platí co se jim řekne, jsou pro SVJ ideálním beztvarým materiálem.

Prodávající už prokázal, že se dovede v reálném světě orientovat lépe než Vy: objednal si zlepšení domu, nezaplatil za ně a z Vás vzápětí vytáhl celou tržní cenu za byt v renovovaném domě. Vy jste nyní ochoten uhradit navíc dokonce i jeho dluh, který mu vznikl vůči realizátorovi stavebních prací. Chcete-li hradit za jiného jeho odložené splátky, já Vám v tom nebráním. Jste zřejmě člověk s dobrým srdcem, který rád pomáhá druhým za vlastní peníze. Takových lidí je dnes málo.

Bývalý vlastník jednotky mohl a měl svůj dluh vůči SVJ uhradit z prodejní ceny bytu – ale proč by to dělal, když Vy se tak velkodušně nabízíte, že za něj vše zaplatíte? Dlužník je tím nečekaným dárkem jistě příjemně překvapen. Prosím, čiňte jak je Vám libo – a buďte šťasten. Rozdávejte radost lidem okolo Vás.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.