Vložil Petr87, 8. Říjen 2013 - 20:43

Pane anone, to, že se zde něco řešilo 1000× a přítomní se na tom usnesli, neznamená, že je to tak správné.

Dám příklad s prodejem „družstevního bytu“. Nejedná se samozřejmě o prodej samostného bytu, ale pouze prodej podílu, který dává družstevníkovi právo na užívání onoho bytu. Několikrát jsem se v různých článcích na různých serverech dočetl, že pořizovací cena „družstevního bytu“ je cca o 10 % nižší, než u bytu ve vlastnictví.

V modelovém příkladu se podíl s právem užívání bytu, jehož tržní cena v případě, že by byl ve vlastnictví, byla 1 mil. Kč. Na výstavbu domu si družstvo vzalo úvěr a alikvotní část nesplaceného úvěru připadající na družstevní podíl s právem užívání předmětného bytu je 500 tis. Kč. Tento byt se i vzhledem k oněm 10 %, které uvádějí realitní kanceláře, pravděpodobně prodá za cenu okolo 900 tis. Kč. Spravedlivá cena by však byla, vzhledem k tomu, že jako družstevník budu muset zaplatit půlmilionový úvěr, někde okolo 500 tis. Kč. Vy osobně byste dal za předmětný byt 900 tis. + splácel dalších 500 tis. úvěr, aby Vás někde na konci vyšel byt na celkem 1.400 tis., když byste srovnatelný byt do vlastnictví pořídil o 400 tis. levněji?

Je to něco podobného, jako psal pan Lake – zateplení zvýšilo tržní cenu bytu např. o 300 tis., ale na prodávaný byt připadá ještě 200 tis. nesplacený úvěr. Vy byste skutečně byl ochoten splácet za někoho, kdo Vám „prodražil“ byt o 300 tis. dalších 200 tis.?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.