Vložil Zdenek 22, 6. Říjen 2013 - 12:45

Paní Kozáková

Váš dotaz se skládá ze tří částí, které spolu více či méně souvisí, navíc se chystáte řešit skutečnosti, které ZoVB neupravuje.

1. Uplatnění záruky za společné části domu: Je smysluplné, pokud se uplatňování této záruky ujme SVJ. Tato právnická osoba není v tomto případě v žádném právním vztahu s developerem, to jsou jednotliví vlastníci jednotek. To ale jednoduše zhojíte tím, že některý nebo lépe skupina vlastníků jednotek udělí SVJ zmocnění k uplatnění této záruky (a SVJ tuto plnou moc přijme).

2. Běh záruční lhůty za společné části domu: Kdysi jsem se touto záležitostí zabýval a jako nejsmysluplnější termín (a současně nejméně zpochybnitelý) se mně jeví, že běh záruční lhůty za společné části domu začíná dnem uvedením těchto společných částí do provozu a tedy dnem převedení vlastnických práv k první převáděné jednotce (tedy „prodejem“ první jednotky).

3. SVJ je podle stavebního zákona povinno, jak správně uvádí lake, archivovat a udržovat aktuální dokumentaci domu. Developer by proto měl dnem vzniku SVJ tuto dokumentaci SVJ předat. Pokud tak neučinil, vymáhejte to na něm. Opět je rozumné, aby SVJ k tomuto bylo jedním nebo skupinou vlastníků zmocněno. V krajním případě si budete muset tuto dokumentaci (nebo její část) vyžádat na vlastní náklady od stavebního úřadu nebo dodatečně zhotovit. Pak může SVJ uplatňovat náklady na tyto činnosti vůči developerovi.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.