Vložil lake, 30. Září 2013 - 1:16

Pane Dotaze, Váš případ je poměrně jednoduchý. Do konce roku 2013 se uplatní Občanský zákoník:

40/1964 Sb. § 495
Platnosti závazku nebrání, není-li vyjádřen důvod, na základě kterého je dlužník povinen plnit. Věřitel je však povinen prokázat důvod závazku, (…).

Z toho je zřejmé, že jste povinen platit, i když Vám je upíráno právo na informace ohledně způsobu stanovení výše záloh. Pokud jsou Vám odepírány informace, na které máte zákonný nárok, přečtěte si štítky „právo na informace“ a „kontrola hospodaření“. Psalo se o tom poměrně podrobně, včetně judikátů.

Já bych to řešil nejspíše jak už jsem napsal: vypočetl bych si sám výši záloh a tu bych platil. SVJ by muselo podat žalobu a pokusit se prokázat, že částka je přiměřená, nikoliv nadhodnocená. Protože jakákoliv částka stanovená bez dobrého důvodu nad částku přiměřenou je bezdůvodným obohacením poskytovatele služby. Docela bych se na ten spor těšil. Zejména bych si vychutnal, jak předseda SVJ, předvolaný jako svědek pod přísahou, bude obhajovat „přiměřenost“ záloh, zjevně předražených o 33 procent.

Nevidím ale pro Vás žádný rozumný důvod, abyste teď zahajoval jakékoliv právní kroky vůči SVJ. Netuším, jakého hmatatelného cíle byste mohl do konce prosince dosáhnout. Konec roku se blíží. Aby to mělo smysl, aktivitu bylo třeba vyvinout okamžitě po obdržení rozpisu zálohových plateb. Teď už je jednodušší cestou prostě počkat na vyúčtování a vypořádání.

Soustřeďte se raději na výši záloh pro rok 2014. Uplatní se zákon č. 67/2013 Sb., jak už jsem napsal.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.