Vložil lake, 31. Srpen 2013 - 12:24

Dotaz: „A bude toto platit i pro SVJ(2000) ?“

Odpověď: Samozřejmě nikoliv. Bude to platit pouze pro právnické osoby upravené zákonem č. 89/2012 Sb. Mezi takové osoby nepatří a nebude ani po 01.01.2014 patřit SVJ(2000) podle zákona č. 72/1994 Sb. Jedině pokud dojde k novelizaci NOZ ve smyslu mého návrhu (http://www.portalsvj.cz/…dodelej-doma), bude se nařízení vlády vztahovat na ta SVJ(2000), která se podřídila novému Občanskému zákoníku.

Dotaz: „Stanovy mohou určovat jen to co jim Nařízení vlády povolí (viz. §13/1) ??“

Odpověď: Nařízení vlády je pouhý podzákonný předpis, který slouží k doplnění a upřesnění zákona. Nemůže tedy konstituovat nějakou novou právní povinnost nad rámec stanovený zákonem. Příklad: pouhá zmínka o zálohách v § 8 návrhu neznamená, že by vlastníci jednotek měli povinnost skládat zálohy. Takovou povinnost by jim mohly uložit řádně přijaté stanovy.

  1. Ty části nařízení vlády, kterými se provádí zákonné zmocnění, jsou součástí práva a jsou závazné a vymahatelné stejně jako zákon, k jehož provedení bylo nařízení vlády vydáno.
  2. Ty části, ve kterých snad vláda překročila rámec zmocňovacích ustanovení a uložila povinnost ultra vires (nad rámec oprávnění), jsou neplatné a nevymahatelné pro absenci zákonného zmocnění k vydání takové právní normy.

Teď už zbývá jen určit co v návrhu patří do skupiny 1 a co do skupiny 2.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.