Výbuch ve Frenštátu po půl roce

Vložil lake, 23. Srpen 2013 - 6:45 ::

Jistě si pamatujete, že ve Frenštátu pod Radhoštěm došlo k nešťastným událostem, které vyvrcholily výbuchem v panelovém domě na adrese ul. 6. května č.p. 39. V domě existovalo SVJ. Podívejme se jaký mají tyto události vliv na právní vztahy.

Výbuchem došlo ke zničení domu a ten podle rozhodnutí Stavebního úřadu přestal existovat jako budova – byl zbourán. V katastru nemovitostí je dnes na místě tehdejšího domu vedena pouze parcela č. 4778 se způsobem využití „jiná plocha“, avšak žádná stavba na této parcele není. Viz http://nahlizenidokn.cuzk.cz.

Zajímavější pro nás je osud SVJ tohoto zaniklého domu. Jde o Společenství vlastníků domu 39 ve Frenštátě p.R., IČ 25903390. Tato právnická osoba nepochybně zanikla postupem stanoveným v ZoVB, a to ve stejný den, kdy zanikl dům (což byl den kdy katastr zrušil list vlastnictví budovy).

72/1994 Sb. § 9
(15) Společenství zaniká dnem zániku domu nebo v případech uvedených v § 5 odst. 6 a 7.

Specialitou právnické osoby SVJ(2000) je, že zaniká ze zákona, na základě nastalé právní skutečnosti. Tedy naprosto atypickým způsobem – bez likvidace.

SVJ ve Frenštátu ovšem – zdá se – přežilo svou vlastní smrt. Dům neexistuje, jednotky neexistují, došlo k zániku vlastnictví jednotek v domě i k zániku SVJ. Přesto je toto SVJ stále vedeno v rejstříku. Dokonce vypadá navenek docela živě a zdravě. Vložilo do rejstříku účetní závěrku za rok 2012 (v květnu 2013) a dokonce má nově zapsaného pověřeného vlastníka (zapsán dne 6. srpna 2013). Viz https://or.justice.cz.

Kuriózní situace je zřejmě důsledkem toho, že rejstříkovému soudu nepodal statutární orgán zprávu o zániku právnické osoby. Nebo se pověřený vlastník domnívá, že SVJ má projít procesem likvidace, i když zákon takový postup neumožňuje? V tom případě by měl být v rejstříku uveden likvidátor.

Neexistující SVJ bude dál žít svým virtuálním životem v databázi rejstříku SVJ. A bude to trvat tak dlouho, dokud se nenajde osoba, která předloží soudu listinu osvědčující zánik domu.
-----------------------------------------------------------------------------------

Podotýkám, že nejde o příběh jednoho SVJ: po nabytí účinnosti NOZ bude možná větší počet domů, ve kterých bude cílem spoluvlastníků zrušit dosavadní rozdělení domu na jednotky(1994) a nově založit SVJ(2012) s jednotkami(2012) podle NOZ. To se neobejde bez právního zániku dosavadního SVJ(2000). Bude tomuto zániku předcházet likvidace, přestože to ZoVB neumožňuje? Kdo jednou zažil likvidaci právnické osoby, ví o čem mluvím.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.