Vložil Dušan, 18. Srpen 2013 - 13:06

Napadlo mě, že by bylo jednodušší § 24 odst. 2 neměnit. Problém řešení situace, kdy ke snižení spoluvlastnického podílu na méně než jednu polovinu došlo nebo dojde před dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, se bude týkat jen několika prvních měsíců r. 2014, a tak by byla rozumnější úprava v přechodných ustanoveních zákona.

Přechodná ustanovení zákona v § 27 bych navrhl doplnit o upravený lakeho návrh:

„Pokud bytové družstvo uvedené v § 24 odst. 1 a 2 zákona o vlastnictví bytů, které bylo původním vlastníkem budovy, nebo bytové družstvo, které je jeho právním nástupcem, plnilo povinnosti správce podle § 9 zákona o vlastnictví bytů ve znění účinném do 30. června 2000 a jeho spoluvlastnický podíl na společných částech domu je ke dni nabytí účinnosti občanského zákoníku menší než jedna polovina, svolá správce shromáždění vlastníků jednotek k založení společenství vlastníků jednotek.
Je povinen tak učinit do 90 dnů ode dne, kdy mu budou doručeny listiny dokládající snížení jeho spoluvlastnického podílu, anebo do 90 dnů po dni nabytí účinnosti tohoto zákona, podle toho, který z těchto dnů nastal později.
Neučiní-li to, může tak učinit kterýkoliv vlastník jednotky. Návrh na zápis do veřejného rejstříku musí statutární orgán společenství podat nejpozději do 30 dnů ode dne založení společenství.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.