Vložil lake, 16. Srpen 2013 - 14:58

Hm. V celém dlouhém článku nenacházím (kromě pouhého opisování známých skutečností z cizích textů) žádný důkaz vyšší mozkové činnosti pana Holuba.

Ale přece jenom snad ano – pan Mgr. Martin Holub bez důkazu a bez jakéhokoliv zdůvodnění tvrdí: „V souladu s přechodným ustanovením § 3028 NOZ se práva a povinnosti s vlastnictvím bytu související budou řídit novým občanským zákoníkem poté, co nabude účinnosti.“

Podívejme se nyní raději na to, co je SKUTEČNĚ obsahem ustanovení § 3028 nového Občanského zákoníku. Je to pravý opak toho, co bez důkazu tvrdí pan Holub:

Zákon č. 89/2012 Sb. § 3028
(1) Tímto zákonem se řídí práva a povinnosti vzniklé ode dne nabytí jeho účinnosti.
(2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.
(3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.

Je nepochybné, že práva a povinnosti vzniklé na základě zákona č. 72/1994 Sb. a na základě stanov SVJ jsou ona práva a povinnosti „vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona“ (§ 3028 odst. 2 NOZ). Z toho jednoznačně plyne, že veškerá práva a povinnosti vzniklé mezi vlastníky jednotek(1994) do dne 31. 12. 2013, jakož i vztahy mezi členem SVJ(2000) a právnickou osobou SVJ(2000), se budou i nadále řídit dosavadními právními předpisy (72/1994 Sb.) a odvozeně i přijatými a stále platnými stanovami SVJ(2000).

Už jsem napsal jinde, že stávající SVJ(2000) se budou řídit NOZ, ovšem zejména co se týká obecných ustanovení dílu III NOZ o právnických osobách, to jest od § 118. Nebudou se však řídit podle části o bytovém vlastnictví, neboť ta upravuje zcela jiné právní vztahy, které teprve budou vznikat od 1. ledna 2014. Použití této části pro nynější SVJ(2000) je vyloučeno právě s ohledem na znění § 3028 NOZ.

Stále se nám snaží různí neználci vymývat mozky a přesvědčovat nás, že naše SVJ se musí kompletně překopat a zcela změnit po vzoru Právního Předpisu Plzeňského Profesora. Tito neználci nerozeznají jednotku(1994) od jednotky(2012), nerozeznají SVJ(2000) od SVJ(2012). Opisují dokola z důvodové zprávy k NOZ i s jejími zjevnými chybami. Snad ani nečetli text NOZ, jak ukazuje případ paní Schödelbauerové [1] [2] a pana Holuba.

Více není co dodat. Číst zákony snad umí každý. Ale blbost kvete, a ty největší blbosti opisuje jeden neználek od druhého. I kdyby pan Holub stokrát opsal „jsem osel“, nestane se to pravdou, že ne?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.