ZOK: Kdo bude rozhodovat o převodu bytů po 1.1.2014?

Vložil Pavel, 11. Srpen 2013 - 13:50 ::
  1. Za účinnosti ObchZ patří do působnosti členské schůze rozhodovat o majetkových dispozicích s byty (§ 239/4/i ObchZ). Rozhodnutí může členská schůze přijmout jen po předchozím písemném souhlasu většiny členů bytového družstva. To pokládám za rozumnou ochranu většiny.
  2. Kdo bude rozhodovat o převodu bytů z vlastnictví družstva po účinnosti ZOK jsem nenašel v NOZ (tam by to být ani nemělo) ani ve ST 990 (tam by to také být nemělo). Marně toto ustanovení hledám v ZOK, kde by být mělo.
  3. ZOK sice umožňuje obdobu § 239/4/i ObchZ zapracovat do stanov (§ 656/t ZOK) nebo aby si rozhodování o převodu bytů vyhradila do své působnosti členská schůze (§ 657 ZOK), ale pokud si členové družstva z neznalosti nezvolí jeden z těchto způsobů, tak se domnívám, že převod bytů z majetku družstva je plně v kompetenci představenstva/před­sedy družstva, které tak může učinit i proti vůli většiny členů družstva.
  4. Doporučuji věnovat stanovám bytového družstva velkou pozornost. Stanovy musí být upraveny do 30.6.2014 (§ 777/2 ZOK), ale již od 1.1.2014 bude podle mého názoru plně v kompetenci představenstva/před­sedy vyvést některé byty bez vědomí většiny členů mimo družstvo.
  5. ZOK sice vrchnostensky řeší, že bytové družstvo musí mít web, jak se bude BD jmenovat, kdo schvaluje DPP pro členy orgánů a jiné nepodstatné věci, ale kdo nakládá s majetkovou podstatou BD ponechává na členech BD, kteří většinou nejsou právně vzděláni a mohou být překvapeni postupem představenstva/před­sedy, kteří mohou nedokonalost ZOK zneužít, ale v souladu s ZOK.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.