Vložil lake, 20. Září 2013 - 8:21

Pane Zdenku, tuším v čem je Váš problém: vycházíte z nesprávných počátečních předpokladů.

  • Pouhé hlasování není právním úkonem. Hlasováním se pouze zjišťuje vůle shromáždění vlastníků jednotek, nebo se vytváří vůle SVJ – právnické osoby.
  • Jestliže nejste schopen identifikovat kdo učinil právní úkon, nemusí to znamenat, že by byl neplatný. Pokud dostanete od neznámého dárce poštou 2000 Kč v obálce, jde o platný právní úkon darování, i když dárce Vám není znám.

Ten, kdo přišel na shromážedění hlasovat, se nepochybně má identifikovat. Pokud toto u vás neděláte a spoléháte se jen na „prostý součet % pro návrh“, zaděláváte si na problémy. Pak může být jakýkoliv výsledek jakéhokoliv hlasování dodatečně zpochybněn soudní žalobou.

Ale to je pouze o firemní kultuře, to nenajdete v zákonech. Tam, kde je SVJ rozumně vedeno, kde se pořizuje prezenční listina, kde se hlasuje např. podepisováním hlasovací listiny, nebo pomocí hlasovacích lístků s čárovým kódem, takové dodatečné zpochybnění nemůže nastat. SVJ je schopno kdykoliv později prokázat, že údaj uvedený v zápisu k danému hlasování je pravdivý.

To jen lehkomyslní lemplové ve výborech postupují tak, že se pak nedá zjistit ani kdo byl vlastně přítomen, zda shromáždění bylo v okamžiku hlasování usnášeníschopné, zda někdo někoho zastupoval, kdo jak hlasoval. Pak se ještě dodatečně hádají o čem se vlastně hlasovalo.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.