Vložil lake, 12. Srpen 2013 - 22:11

• Zdenek napsal: „Údajně podle konstantní judikatury není hlasování (na shromáždění) právním úkonem.“

Správně by Vaše věta měla znít jinak: Přijetí usnesení na shromáždění není právním úkonem SVJ – právnické osoby. Viz § 20 odst. 1 zákona č. 40/1964 Sb.. Usnášení shromáždění SVJ nemá ovšem žádnou spojitost s rozhodováním spoluvlastníků jednotky mezi sebou.

• Zdenek napsal: „Pak ale nemůže platit ve vztahu ke hlasování § 139 odst. 1 ObčZ, ale pouze odst. 2.“

Není tomu tak. Je třeba umět rozlišit co říká § 139 ObčZ. Ustanovení § 139 odst. 1 ObčZ upravuje jednání spoluvlastníků navenek (vůči jiným osobám mimo okruh spoluvlastníků). Spoluvlastníci věci jednají „společně a nerozdílně“, tedy jeden za všechny – všichni za jednoho. Jeden společný člen jedná a hlasuje za všechny.

Ustanovení § 139 odst. 2 ObčZ upravuje něco zcela jiného: vnitřní rozhodování spoluvlastníků jednotky mezi sebou navzájem. To je zcela mimo SVJ a mimo právní úpravu obsaženou v ZoVB.

K pojmu „společní členové SVJ“
ZoVB stanoví, že spoluvlastníci jednotky jsou „společnými členy SVJ“. Tento pojem není v ZoVB definován, proto se obdobně použije definice společného členství uvedená v ObčZ:

40/1964 Sb. § 703 odst. 2
Vznikne-li jen jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, vznikne se společným nájmem bytu manžely i společné členství manželů v družstvu; z tohoto členství jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně.

Z uvedeného je zřejmé, že společní členové SVJ jednají vůči SVJ společně a nerozdílně, tedy podle § 139 odst. 1 ObčZ. Nikoliv podle § 139 odst. 2.
-------------------------------------------------------------------------

lake

P.S. Vidím, že místní neználci vyminusovali můj správný předchozí příspěvek http://www.portalsvj.cz/…hromazdeni-0#…. Z toho je patrné, jaký obrovský zmatek a neznalost práva panuje v hlavách běžných občanů.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.