Oprávnění jednání SVJ při podávání žádosti o stanovisko ve věci památkové péče

Vložil H7 (bez ověření), 7. Srpen 2013 - 19:09 ::

Dobrý den, obecní úřad obce s rozšířenou působností tvrdí, že v žádosti dle § 14, odst. 2 zákona 20/1987 Sb. (o památkové péči) v případě údržby společných částí domu je třeba mimo jiné doložit prezenční listinu ze schůze shromáždění SVJ, zápis z hlasování, kde se odsouhlasila daná údržba/oprava apod., nebo plné moci vlastníků. Přitom:

  1. V uvedeném paragrafu je uvedeno, že žádat nemusí vlastník, ale může žádat i správce nebo uživatel nemovitosti.
  2. Dle §9 ZoVB: Společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) je právnická osoba, která je způsobilá vykonávat práva a zavazovat se pouze ve věcech spojených se správou, provozem a opravami společných částí domu…

    a dle § 10, odst. 13 ZoVB: Statutárním orgánem společenství je výbor nebo pověřený vlastník. Za výbor jedná navenek jeho předseda, kterého výbor zvolí z řad členů výboru. Jde-li o písemný právní úkon, musí být podepsán předsedou výboru a dalším členem výboru. Je-li statutárním orgánem pověřený vlastník, postačí k písemnému právnímu úkonu jeho podpis.

    Není mi tedy jasné, z čeho by plynulo právo úřadu kontrolovat hlasování shromáždění a oprávnění výboru v dané věci jednat.

  3. Chápu, že některé práce nelze provést bez přijatého usnesení na shromáždění. Ale ze ZoVB mi neplyne, že by bylo třeba usnesení shromáždění k přípravných pracem jako je získání stanoviska z hlediska památkové péče. Toto stanovisko totiž může stanovit různé podmínky a tedy teprve po jeho získání jsou známy skutečnosti, které ovlivňují výsledek prací, ceny prací apod.

Obecní úřad požaduje i další náležitosti žádosti jako výkresy v přesně stanových měřítkách, fotodokumentaci stávajícího stavu apod.

Nikde jsem nenašel konkrétní náležitosti žádosti. Může si úřad stanovit náležitosti, bez kterých se žádostí nebude zabývat a žádost odloží? Lze se proti tomu nějak bránit (jak)?


Zákon 20/1987 Sb., § 14 (2) zní takto:

  • Vlastník (správce, uživatel) nemovitosti, která není kulturní památkou, ale je v památkové rezervaci, v památkové zóně nebo v ochranném pásmu nemovité kulturní památky, nemovité národní kulturní památky, památkové rezervace, nebo památkové zóny (§ 17), je povinen k zamýšlené stavbě, změně stavby, terénním úpravám, umístění nebo odstranění zařízení, odstranění stavby, úpravě dřevin nebo udržovacím pracím na této nemovitosti si předem vyžádat závazné stanovisko obecního úřadu obce s rozšířenou působností, není-li tato jeho povinnost podle tohoto zákona nebo na základě tohoto zákona vyloučena (§ 6a, 17).

Citace Žádosti o doplnění údajů:

Pro vydání závazného stanoviska MHMP – OKP je třeba k žádosti doplnit:

  • originál datovaně kvalifikované plné moci nebo originál ověření kopie k zastupování účastníka řízení, tj. Společenství vlastníků jednotek, při projednání výše uvedené věci s příslušným orgánem státní památkové péče, např. kopii zápisu ze schůze SVJ, na které byly zamýšlené práce prezentovány, a kopii prezenční listiny s podpisy, (V případě společenství vlastníků jednotek dle § 11 odst. 5 zákona č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů), je třeba doložit souhlas tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek (na základě odkazu ve větě třetí § 13 odst. 3 zákona, viz. § 11 odst. 3, věta druhá zákona). Z výše uvedeného vyplývá, že je možné doložit souhlas 3/4 většiny všech vlastníků jednotek, též úředně ověřenou kopii zápisu zjednání Shromáždění včetně přijatých usnesení a příslušného dokladu o hlasování. Za splnění uvedených podmínek potom může ve věci vydání závazného stanoviska s MHMP – OKP jednat Statutární orgán Společenství. Podle §9 odst. 13 zákona je statutárním orgánem Společenství výbor nebo pověřený vlastník. Za výbor jedná navenek jeho předseda. Jde-li o písemný právní úkon, musí být podepsán předsedou výboru a dalším členem výboru. Je-li statutárním orgánem pověřený vlastník, postačí k písemnému právnímu úkonu jeho podpis. Statutární orgán Společenství pro jednání s úřadem MHMP – OKP pak může zplnomocnit žadatele.)

Děkuji předem za radu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.