Vložil lake, 5. Srpen 2013 - 11:42

Přidávám se k panu Zdenkovi. Pan Franta se soudil o neurčitý pojem, který není v Prohlášení vlastníka jednoznačně určen. Soudy to pak odflinkly. Není divu. Údajný vlastník „lodžie“ nebyl schopen prokázat ani to, že ji vlastní, ani nedoložil co tedy vlastní. Nelze tedy od soudů očekávat nějaké zvýšené duševní úsilí k ochraně jeho neprokázaných práv.

Škoda, že pan Franta zde nepopsal svou situaci před podáním žaloby. Byl bych jej upozornil (jako již vícekrát na tomto portálu), že stavět žalobu na pojmu „balkon“, „lodžie“, „terasa“ je velmi ošemetné.

Tyto pojmy jsou totiž neurčité. Neurčitost má za následek neplatnost právního úkonu. To se pak těžko vykládá obsah Prohlášení vlastníka, když jsou v něm použity neurčité a nedefinované pojmy. Viděl jsem desítky prohlášení vlastníka a všechny byly neplatné v části, která se týkala balkonů, lodžií a teras.
--------------------------------------------------------------------------------------

• K pojmu „příslušenství bytu“
Pan Franta tvrdil: „Lodžie jsou v prohlášení uvedené jako příslušenství bytu.“. Nu a co z toho plyne? To přece neříká ani slovo o tom, kdo je vlastníkem lodžie. Pojem je drfinován v Občanském zákoníku:

zákon č. 40/1964 Sb. § 121 odst. 2
Příslušenstvím bytu jsou vedlejší místnosti a prostory určené k tomu, aby byly s bytem užívány.

Není zde ani slovo o vlastnictví, pouze o užívacím právu. Příslušenstvím bytu může být i kočárkárna, prádelna, sušárna, sklepní kóje, parkoviště před domem – a ty samozřejmě nejsou ve vlastnictví nájemce bytu či jednoho vlastníka určitého bytu, že ano.
--------------------------------------------------------------------------------------

• K pojmu „lodžie“
I kdyby Prohlášení jednoznačně určilo, že lodžie je věcným příslušenstvím bytu podle § 121 odst. 1 ObčZ, nebyla by situace pana Franty o nic jasnější. Co je vlastně ta „lodžie“??? Je to snad pouze prázdno plné vzduchu (obdobně jako pojem „místnost“)? Nebo snad lodžie zahrnuje i něco víc? Co tedy? Snad i zábradlí? Či svrchní nášlapnou vrstvu na podlaze? Nebo i vyrovnávací a hydroizolační vrstvy pod ní? Nebo snad do pojmu lodžie je zahrnuta i celá nosná podlahová deska? A co stěny ohraničující lodžii zezadu a z boků? Jsou celé společné? Nebo nejsou? Kdo to ví? Co o tom praví Prohlášení vlastníka?

Co se tedy vlastně zateplovalo? Svislé stavební konstrukce (stěny), které jsou společné, nebo jakási „lodžie“, která není v Prohlášení nijak definována a je zřejmě pouze prázdným prostorem přístupným z bytu?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.