Vložil admin, 4. Srpen 2013 - 16:32

16.07.2013

V současné době probíhá meziresortní připomínkové řízení k návrhům vyhlášek k provedení nového katastrálního zákona, který by měl nabýt účinnosti dne 1.1.2014. Jedná se o návrh katastrální vyhlášky, vyhlášky o poskytování údajů z katastru nemovitostí a vyhlášky o stanovení vzoru formuláře návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu. Texty návrhů zde.

Zde je k tomuto uvedeno:

§ 5 (3) Úřad umožňuje bezúplatné nahlížení do katastru na vybrané údaje souboru popisných informací a vybrané údaje souboru geodetických informací prostřednictvím webových aplikací. Úřad umožňuje rovněž bezúplatné nahlížení na obraz katastrální mapy formou webových mapových služeb, která poskytuje rastrovou reprezentaci zdrojových grafických dat pro jejich prohlížení prostřednictvím internetu, umožňuje provést výběr zobrazovaných vrstev a zajišťuje transformaci zdrojových dat podle zadaných rozměrů cílového obrazu, polohového umístění a rozměru původního zájmového území. Úřad rovněž bezúplatně poskytuje údaje katastrální mapy prostřednictvím služby stahování dat.

§ 5 (4) V případě, že uživatel služeb uvedených v § 5 odst. 3 přetěžuje technologickou infrastrukturu Úřadu, tyto služby neodborně využívá nebo zneužívá k neoprávněnému vytěžování údajů z katastru, je Úřad oprávněn mu v tomto jednání zabránit technickými prostředky.

V odůvodnění:

K § 5: Stanoví se podmínky pro nahlížení do katastru. Tyto podmínky jsou shodné s podmínkami dosud stanovenými v § 5 vyhlášky č. 162/2001 Sb., pouze bude navíc umožněno pořizování fotografických snímků bezkontaktním způsobem namísto opisů, výpisů nebo náčrtů. Aby nedocházelo k trvalému neoprávněnému přetěžování nebo vytěžování údajů katastru, stanoví se možnost uživateli v takovém jednání zabránit technickými prostředky.

zdroj: http://cuzk.cz/

Zde se uvádí tři podmínky:

  • přetěžuje technologickou infrastrukturu Úřadu
    • tohle mohou použít prakticky na libovolný přístup, zvláště pak k většímu množství údajů (bez ohledu na to, zda jde o oprávněný přístup, zda jde o získání přiměřeného množství údajů apod.). Web nahlížení do katastru byl trvale velmi pomalý (i v noci, kdy lze očekávat mnohem menší zátěž) a stránku vracel za cca 4–5 sekund. Přetěžovat infrastruktoru tak může zcela běžné prohlédnutí jedné stránky a těžko bude někdo z vnějšku prokazovat opak.
  • tyto služby neodborně využívá
    • odbornost těžko mohou na dálku zpochybnit, aniž by znali daného člověka
  • zneužívá k neoprávněnému vytěžování údajů z katastru
    • neoprávněnost vytěžování údajů si také nedovedu moc představit

admin

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.