ČÚZK porušuje zákon

Vložil lake, 4. Srpen 2013 - 15:11 ::

Český úřad zeměměřický a katastrální porušuje zákon. Tato instituce se (soudě podle webových stránek) chová jako gauner, pro kterého neplatí zákony. Vyhrožuje uživatelům, konsumujícím své právo nahlížet do katastru. Přitom ani k nepodloženému vyhrožování, ani k žádným následným krokům vůči nahlížejícím osobám nemá ČÚZK žádné oprávnění.

• Tvrzení ČÚZK:
Uvedeno na webu http://nahlizenidokn.cuzk.cz/: „Aplikace je určena výhradně pro interaktivní práci uživatelů, jakékoli získávání nebo vytěžování dat automatizovanými prostředky není dovoleno.“.
• A jaká je právní skutečnost:
Tvrzení na webu ČÚZK je nepravdivé. Zákon č. 344/1992 Sb. nijak neomezuje automatizované nahlížení do katastru. Zákon vůbec nerozeznává, zda k aplikaci přistupujete automatizovaným způsobem, nebo u počítače sedí lidská bytost, která ťuká na klávesnici a hýbe myší. ČÚZK není oprávněn rozdělovat uživatele podle toho jak s webovou aplikací pracují. Naopak podle zákona platí:

Zákon č. 344/1992 Sb. § 21
(1) Katastr je veřejný a každý má právo do něj nahlížet, pořizovat si z něho pro svou potřebu opisy, výpisy nebo náčrty a získávat z něj údaje podle § 9 a 22, pokud není stanoveno jinak. (…)
Vyhláška č. 162/2001 Sb. § 5 Nahlížení do katastru a poskytování ústních informací
(2) Úřad umožňuje bezúplatné nahlížení do katastru na vybrané údaje souboru popisných informací a vybrané údaje souboru geodetických informací prostřednictvím webových aplikací. (…)

• Tvrzení ČÚZK:
Toto je uvedeno na stránce http://nahlizenidokn.cuzk.cz/…da/index.htm?…: „… jakékoli vytěžování údajů automatizovanými prostředky není dovoleno. Úřad je oprávněn zabránit takové činnosti technickými prostředky. Úřad může pro opětovné zpřístupnění aplikace vyžadovat vyjádření oprávněného zástupce majitele příslušné IP adresy.“.
• A jaká je právní skutečnost:
O tom, že úřad není oprávněn bránit automatizovanému přístupu jsem se už zmínil výše. Výhrůžky o „zabránění“ jsou v rozporu se zákonem. Rovněž je naprosto nezákonné tvrzení, že úřad si bude vyžadovat vyjádření „oprávněného zástupce majitele příslušné IP adresy“. Zkrátka řečeno: ouředníkům a předsedovi ČÚZK je do toho houby, zda jsem si naprogramoval automatizovaný přístup či nikoliv.

• Tvrzení ČÚZK:
Opět cituji z webové stránky http://nahlizenidokn.cuzk.cz/…da/index.htm?…: „Každý uživatel je povinen se seznámit s podmínkami užití aplikace Nahlížení do katastru nemovitostí a dodržovat je.“.
• A jaká je právní skutečnost:
Opět nepravdivé a protiústavní tvrzení jakéhosi ouředníka. Nikdo nemůže být nucen činit co zákon neukládá. Uživatelé nejsou povinni seznámit se s jakýmsi nepodepsaným textem a už vůbec je vyloučeno, aby jim vznikla povinnost tento anonymní text dodržovat.
Omezení nahlížení se může dít výhradně zákonem (viz výše citovaný § 21 zákona č. 344/1992 Sb.). Samotný ČÚZK má ze zákona pouze toto oprávnění:

344/1992 Sb. § 30
(1) Český úřad zeměměřický a katastrální vyhláškou podrobněji upraví (…)
f) podmínky pro poskytování údajů z katastru, formu poskytovaných údajů a úplaty za ně, (…).

Úřad má tedy uloženu povinnost vydat celostátně platný právní předpis (aktuálně vyhláška č. 162/2001 Sb.) a je také povinen se podle ní sám řídit. Vyhláška neobsahuje nic z toho, co ouředníci tvrdí: nezakazuje automatizované nahlížení, neopravňuje úřad, aby svévolně blokoval nahlížení, neukládá nahlížejícím osobám, aby se seznámily s nepodepsaným a nikým neschváleným textem o názvu „Podmínky užívání aplikace Nahlížení do katastru nemovitostí“.

Vše, co byl ČÚZK oprávněn regulovat, uvedl v platné vyhlášce č. 162/2001 Sb. Cokoliv nad tento rámec je pouze protiústavní vyhrožování popletených ouředníků svobodným občanům.

Za tyto ouředníky a jejich nesmyslná zveřejňovaná tvrzení je plně zodpovědný předseda ČÚZK. Pane Karle Večeře, předsedo ČÚZK, udělejte si v tom laskavě pořádek. Ouředníky překračující své pravomoci je třeba mlátit přes prsty, jinak si vůči občanům budou dovolovat stále více.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.