Vložil lake, 16. Červenec 2013 - 12:03

Vážená tazatelko,
je jisté, že předseda Vašeho SVJ je naprosto nevzdělán v právních otázkách. Napsal Vám: „Z žádného ustanovení §15 neplyne a to ani nepřímo, povinnost SVJ prokazovat jednotlivému vlastníku, že jde o částky na účel dle § 15/2 ZoVB.“

To samozřejmě není pravda. Povinnost SVJ poskytnout Vám veškeré informace o určení požadovaných částek existuje. Pouze váš předseda je neználek. Viz Občanský zákoník:

ObčZ §495:
„Platnosti závazku nebrání, není-li vyjádřen důvod, na základě kterého je dlužník povinen plnit. Věřitel je však povinen prokázat důvod závazku (…).“

Z ustanovení § 15 odst. 2 ZoVB jednoznačně plyne, že zálohy mohou být vybírány výhradně na jediný účel:

„(…) aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech.

Z tohoto určení plyne a contrario, že na žádný jiný účel nežli nutný není SVJ oprávněno předepsat zálohy na správu. SVJ je tedy povinno tvrdit a prokazovat Vám jak výši, tak účel záloh.

Na adresu vašeho předsedy-neználka lze poznamenat to, co judikují běžně soudy: právnickou osobu neomlouvá, že člen jejího statutárního orgánu určitou skutečnost neví, nebo není odborníkem v dané problematice (např. v právních otázkách). Tím spíše je jeho povinností rozpoznat čemu nerozumí a zajistit pro SVJ odbornou pomoc či službu specialisty. Výmluva neschopných předsedů ve stylu „já o tom nic nevím“ je častá, ale neobstojí. Pokud si výbor nechává radit od neschopných právníků a vyhazuje takto peníze neúčelně, nesnímá to ze SVJ odpovědnost.

Čím méně bude takových neschopných osob ve vedení SVJ (a v parlamentu, a ve vedení tohoto státu), tím lépe se nám všem bude žít.

A na závěr krátká a snadno zapamatovatelná odpověd na Váš dotaz:

  • Čtěte štítky, nemá smysl to zde dokola opakovat.
  • Je-li Vám upíráno zákonné právo, můžete se obrátit na soud.
  • Je-li Vám upíráno právo plynoucí ze stanov, můžete se obrátit na shromáždění a žádat, aby uložilo SVJ příslušnou povinnost. Budete-li přehlasována, můžete se obrátit na soud (§ 11 odst. 3 ZoVB).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.