Vložil martl, 17. Červenec 2013 - 11:46

Matilda:

Ano, podle mě je to zhruba tak. Ale jen zhruba. Neboli myslím, že je trošku jinak. :)

V případě ZVB máte asi pravdu zcela. (Byť podle mého názoru by šlo vykládat § 9 (10) tak, že vzorové stanovy začnou případně platit až 60 dní po vzniku SVJ, pokud si SVJ žádné stanovy neschválí, a do té doby platí pravidla uvedená v prohlášení. – Záleží na tom, zda ono „pokud“ v „Pokud shromáždění neschválí stanovy společenství…“ chápeme jako „dokud“, nebo jako „pokud shromáždění neschválí stanovy do 60 dnů, jak mu předepisuje § 9 (8)“. Chápali-li bychom to druhým způsobem, byli by dvě možnosti, jaký může být sled platných regulí: buď nejdřív pravidla z prohlášení a hned potom stanovy schválené shromážděním, nebo by došlo na ten sled, který jste popsala Vy.))

V případě NOZ Vám podle mého názoru na začátku vypadla pravidla pro správu uvedená v prohlášení. § 1166 (2) říká: „Má-li rozdělením vzniknout alespoň pět jednotek, z nichž mají být alespoň tři ve vlastnictví tří různých vlastníků, uvedou se v prohlášení i náležitosti stanov společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství vlastníků“). Nevznikne-li v souvislosti s rozdělením společenství vlastníků, určí prohlášení správce pravidla pro správu domu, pravidla pro užívání společných částí a příspěvky na náklady spojené se správou domu a pozemku.

Je samozřejmě otázka, co se míní tím „Nevznikne-li v souvislosti s rozdělením společenství vlastníků“. Jak „v souvislosti“? Vzhledem k obsahu paragrafů 2001 a 2002 to nelze chápat ve smyslu „pokud snad má možná někdy v budoucnu vzniknout“ (tímto stylem je naopak potřeba chápat první větu téhož odstavce). Míní se tím tedy zřejmě „pokud nevznikne SVJ vkladem prohlášení“. Není mi jasné, jak by jím mohlo vzniknout, ale to je jedno. Ve všech „normálních“ případech nevznikne a prohlášení tedy musí pravidla obsahovat. No a dokud původní vlastník neztratí v domě většinu hlasů, nebudou platit stanovy uvedené v prohlášení (protože SVJ nebude ještě existovat, bude jen založené), ale „na správu se použijí pravidla určená v prohlášení“ (§1202 (2)).

Takže v případě NOZ je několik možností, jaký bude sled platných regulí:

I. V případě, že prohlášení bude obsahovat stanovy i pravidla (podle mě zdaleka nejčastější případ):

  1. „Pravidla pro správu domu, pravidla pro užívání společných částí a příspěvky na náklady spojené se správou domu a pozemku“ uvedená v prohlášení.
  2. Stanovy uvedené v prohlášení vlastníka (začnou platit po vzniku SVJ, tj. až původní vlastník ztratí většinu (§ 1203)).
  3. (Případně někdy:) Stanovy schválené společenstvím. (Pokud se SVJ rozhodne ta z prohlášení změnit.)

II. V případě, že prohlášení bude obsahovat pravidla, ale ne stanovy:

  1. „Pravidla pro správu domu, pravidla pro užívání společných částí a příspěvky na náklady spojené se správou domu a pozemku“ uvedená v prohlášení.
  2. (Pravděpodobně časem:) Stanovy schválené společenstvím. (Poté, co bylo před převodem třetí (?) jednotky založeno společenství (a následně i vzniklo) (§ 1198))
  3. (Případně někdy:) Jiné stanovy schválené společenstvím. (Pokud se SVJ rozhodne ta z prohlášení změnit.) :-)

(Scénář III. by nastal, kdyby SVJ vzniklo nějak hned „v souvislosti“ s podáním prohlášení, neumím si ale představit, za jakých okolností by k tomu mohlo dojít. Prohlášení by pak obsahovalo jen stanovy, ne pravidla, a sled by vypadal tak, jak jste napsala Vy (s tím, že na druhý bod samozřejmě nemusí nikdy dojít, je to to „případně někdy“).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.