Vložil Dušan, 17. Červenec 2013 - 10:01

Martl: „Je to tak, že stanovy se vkladem prohlášení, v němž jsou obsaženy, považují za schválené (a SVJ za založené), ale SVJ – jakkoli založené – ještě není vzniklé, tj. neexistuje a stanovy pro něj tedy nemohou platit. Až SVJ jednou vznikne (vkladem do rejstříku), začnou pro něj okamžitě platit stanovy z prohlášení a budou platit, dokud shromáždění neschválí jejich změnu.

Já tomu rozumím následovně. Máte pravdu v tom, že zapsáním prohlášení s náležitostmi stanov je společenství založeno, ještě není vzniklé. Dle § 1190 platí, že nevzniklo-li společenství vlastníků, je osobou odpovědnou za správu domu správce (zpravidla autor prohlášení).

Dle § 1202/2 se na správu použijí pravidla určená v prohlášení a pro rozhodování ve věcech správy se obdobně použijí ustanovení o shromáždění.

Tato pravidla stanovují právě náležitosti stanov zapsané v prohlášení, proto jsou platná a založené společenství se jimi řídí. Pokud náležitosti stanov obsahují záležitosti, které lze uplatnit až po vzniku společenství (statutární orgán společenství atd.), tak se k nim do vzniku společenství nepříhlíží.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.