Vložil Dušan, 16. Červenec 2013 - 14:35

Lake,

problematický § 1166/2 ukládá původnímu vlastníkovi povinnost uvést v prohlášení i náležitosti stanov společenství vlastníků jednotek v případě vzniku alespoň pěti jednotek a tří různých vlastníků. Podle mého názoru je druhá podmínka „tří různých vlastníků“ v okamžiku vkládání prohlášení nesplnitelná.

Tento rozpor vznikl tím, že původní návrh zákona obsahoval jen první podmínku „alespoň pěti jednotek“. Zákon neobsahoval druhou podmínku „tří různých vlastníků“ na rozdíl od dnešního stavu podle ZoVB. Tzn., že se společenství podle původního návrhu mělo zákládat při vzniku alespoň pěti jednotek uvedením náležitostí stanov do prohlášení nebo uvedením stanov do smlouvy o výstavbě. Tím měla být pokryta naprostá většina případů založení společenství, zbylé případy založení se měly provést schválením stanov souhlasem všech vlastníků viz. § 1200/1.
§ 1166/2 měl smysl a logiku.

Ovšem po vložení druhé podmínky (tří různých vlastníků) pro založení společenství společenství parlamentem přes pozměňovací návrhy na všechny místa zákona, kde se hovoří o založení společenství, ztrácí některá ustanovení původní smysl a nastávají zmatky. Tak je tomu v případě § 1166/2, který vložením podmínky "tří různých vlastníků " ztrácí svůj původní smysl, protože naplnění této podmínky je v okamžiku vkládání prohlášení do katastru nesplnitelné.

Jak si poradit s problematickým § 1166/2 by mohli vyložit nějací právníci. Mě v této chvíli napadají dvě varianty řešení. Nejsem ale právník, nevím jestli je některá z nich možná, tak berte můj názor s rezervou.

První možností je nepřihlížet k druhé nesplnitelné podmínce (tří různých vlastníků) a zachovat povinnost uvést náležitosti stanov do prohlášení splněním pouze první podmnínky „vznik alespoň pěti jednotek“. Tato možnost by odpovídala smyslu původního návrhu zákona.

Druhou možností je považovat celý § 1166/2 za neplatný z důvodu nesplnitelné druhé podmínky „tři různí vlastníci“, což by znamenalo, že by odpadla možnost založení společenství vložením náležitostí stanov do prohlášení původním vlastníkem. Společenství by se pak ve všech případech zakládalo schválením stanov souhlasem vlastníků všech jednotek po splnění obou podmínek „alespoň pět jednotek“ a „tři různí vlastníci“ nejpozději po vzniku vlastnického práva k první převedené jednotce viz § 1198.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.