Vložil lake, 30. Červen 2013 - 6:16

Netřeba vyvolávat „ducha zákona“ v situaci, kdy znění zákona je jednoznačné a nepotřebuje speciální výklad. Argumentem samozřejmě není, že si kdosi myslí cosi jiného než je uvedeno v celostátně platném právním předpisu. Můj názor vyplývá přímo ze znění NOZ. Budu citovat příslušné ustanovení:

  • NOZ § 3028: „(1) Tímto zákonem se řídí práva a povinnosti vzniklé ode dne nabytí jeho účinnosti.
    (2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.“
    .

Nový občanský zákoník tedy říká následující:

  • V SVJ(2012) s jednotkami(2012), která vzniknou podle zákona č. 89/2012 Sb., se budou právní vztahy od počátku řídit podle stanov a NOZ.
  • V SVJ(1994) s jednotkami(1994), která vznikla a vzniknou podle zákona č. 72/1994 Sb., se budou právní vztahy navěky řídit podle stanov tohoto SVJ(1994) a podle ZoVB.

Ustanovení § 3028 NOZ tedy není ničím jiným, než aplikací známého pravidla zákazu retroaktivity právního předpisu. Toto obecné pravidlo platí všeobecně napříč právními předpisy a uplatnilo by se i v případě, že by NOZ neobsahoval § 3028.

Platnost toho, co jsem napsal, lze dovodit také přímo ze znění NOZ: Ustanovení § 3028 obsahuje důležitou větu ohledně právních vztahů, vzniklých před datem účinnosti NOZ:

  • NOZ § 3028: „(…) To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.“

Přesně toto jsem přece napsal i já v první větě úvodního příspěvku: budou-li vlastníci jednotek(1994) v SVJ(1994) chtít své právní poměry upravit podle NOZ, musí si ujednat (t.j. schválit se souhlasem 100%), že ruší rozdělení domu na jednotky(1994) a přijímají nové Prohlášení vlastníka s jednotkami(2012) a k tomu nové stanovy(2012). Jedině tak vznikne SVJ(2012) podle NOZ.
------------------------------------------------------------------------------

Závěrem:
Pane Velká Plzeň, vrátím se k Vaší poznámce o „duchu zákona“. Každý okultista Vám řekne, že duchové sice mohou klepat stolkem a občas se zjevují na hřbitově za temných nocí, ale nemají moc měnit znění právních předpisů. Vyvolávání duchů nemůže žádným způsobem nahradit obsah právního předpisu, je-li tento obsah vyjádřen v samotném textu jednoznačně a určitě. V tomto případě nepochybně platí, že „duch zákona“ je shodný ze zněním zákona: SVJ(1994) je právnická osoba velmi odlišná od SVJ(2012). Nikdo nepopře, že na právní vztahy v SVJ(1994) se uplatní § 3028 NOZ.

Jiná věc je, že vykladači toto ignorují a snaží se o výklad zákona na základě libovůle, v rozporu s obsahem a smyslem zákona. Nevyvolávají tedy duchy, ale pouštějí z řetězu běsy a démony svévolného výkladu práva. Kam to povede jsme se mohli přesvědčit vícekrát: na nacistické a komunistické diktatuře.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.