Vložil lake, 3. Červenec 2013 - 3:22

Ivik, ve stanovách skutečně máte definováno vybírání příspěvků. Nikoliv výběr záloh. To samozřejmě není na závadu: oprávnění SVJ stanovit a vybírat zálohy plyne přímo ze zákona.

Rozdíl je v tom, že přijatá záloha je závazkem SVJ vůči plátci. Proto se vyúčtuje (minimálně jednou ročně) a je možno ji také vypořádat (odpadne-li důvod, ke kterému byla skládána, nebo jestliže si to vlastníci schválí). Přijatá záloha pochopitelně není zdanitelným příjmem.

U příspěvků je tomu zcela jinak: příspěvek je zdanitelným příjmem SVJ-právnické osoby. Nevyúčtuje se s plátcem a samozřejmě se nevrací. Jde účetně o úhradu za předchozí plnění, nebo o úhradu s odloženým plněním. Pokud Vaše SVJ nespotřebuje během účetního období přijaté příspěvky, vznikne mu zdanitelný příjem.

  • Jde-li o členský příspěvek, pak jde o příjem podléhající dani z příjmu.
  • Jde-li o úhradu na budoucí plnění, pak jde o příjem podléhající dani z příjmu.

SVJ tedy nemůže shromažďovat příspěvky dlouhodobě, na období přesahující jeden rok: bylo by povinno zdanit částky, které přesahují výdaje/náklady ve zdaňovacím období.

Stejný problém se zdaněním čeká všechna „nová“ SVJ(2012), která vzniknou podle nového Občanského zákoníku. Jsou oprávněna vybírat příspěvky, nikoliv zálohy na ně. Nedojde-li k novelizaci zákona o daních z příjmů, nastane zajímavá situace …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.