NOZ a zálohy na správu

Vložil kosir, 26. Červen 2013 - 11:12 ::

Ve FAQu se objevil názor, že nový obč.zák. neuvádí zálohy na správu a že nejde o zálohy, ale o příspěvky a pod. Zastánci tohoto výkladu by měli pozorně číst texty jednotlivých paragrafů alespoň tak, jak sami často doporučují.

ZOVB v §15 odst.1 uvádí, že vlastníci jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou a následně podle odst.2 se tak děje skládáním fin. prostředků jakožto záloh. Není zde použit termín příspěvek, ale záloha, přestože vlastníci přispívají.

NOBZ v §1180 v první větě odstavce 1 rovněž uvádí, že …přispívá vlastník jednotky na správu… Není stanoveno, že VJ musí přispívat formou příspěvku resp. nemůže přispívat formou záloh. Termín příspěvek je použit pro výjímečnou situaci ve větě druhé ods.1 a pak v odst.2.

Chápu, že gramaticky sloveso přispívat automaticky evokuje podst.jm. příspěvek, ale proto není třeba hledat mezi řádky textů to, co tam není. Spíše bychom měli využít amatérského přístupu a diletantismu tvůrců tohoto zákona.Takže NOOB samozřejmě umožňuje přispívat formou záloh popř. i formou příspěvků.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.