Vložil Dušan, 22. Červen 2013 - 15:51

Lake,

píšete o členském příspěvku dle § 235 NOZ, že může být vybírán pouze na vlastní činnost organizace a že příspěvek člena SVJ může být určen pouze na vlastní provozní činnost právnické osoby – to jsou ty částky, o kterých NOZ výslovně stanoví, že se rozvrhnou „na každou jednotku stejně“ (na vedení účetnictví, na odměny statutárům atd.).

Při bytovém spoluvlastnictví se ve věci příspěvků na správu domu a pozemku použije § 1166 odst.2 a § 1180. V § 1180 je popsán způsob příspívání na správu domu a dále se zde stanovuje způsob rozvržení části příspěvků na správu domu „paušálně“ (na každou jednotku stejně) jejich konkrétním vyjmenováním.

Úprava příspěvků na správu je zde popsána dostačujícím způsobem a není potřeba podpůrně uplatnit úpravu pro spolek podle § 235 NOZ, a to ani jak jste uvedl na ty částky, o kterých NOZ výslovně stanoví, že se rozvrhnou „na každou jednotku stejně“ (na vedení účetnictví, na odměny statutárům atd.).

Podle § 1200 odst. 2 písm. g obsahují stanovy:

g) pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek

Soudím, že v rámci těchto pravidel lze upravit i zálohy na příspěvky na správu domu. Domnívám se, že by taková úprava byla v souladu se zněním, smyslem a účelem zákona, že by se týkala správy domu a byla v souladu s dobrými mravy. Právě naopak nemožnost schválit si poskytování záloh na příspěvky na správu domu bych považoval v rozporu se smyslem a účelem zákona.

Z výše uvedeného usuzuji, že neplatí ani Vámi uvedené:

„Hlavním předmětem činnosti SVJ ovšem je správa cizího majetku, dokonce včetně zlepšení domu technickým zhodnocením. Na tento účel nelze vybírat příspěvek, protože jde o běžnou hospodářskou činnost: SVJ zajišťuje (svým jménem a na svůj náklad) činnosti a služby týkající se cizího majetku a má (ze zákona) pouze právo na dodatečnou úhradu těchto vynaložených nákladů. Pro veškeré výdaje na správu, opravy, údržbu a zlepšení cizího majetku neexistuje v NOZ žádný mechanismus k vybírání povinných dlouhodobých záloh. Nelze tedy donutit vlastníka jednotky, aby na tento účel jakoukoliv zálohu skládal.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.