Vložil lake, 17. Červen 2013 - 9:15

Pracovníci INMESu jsou kecalové a Vám tvrdili nepravdu. Koeficient polohy místnosti samozřejmě je povinně užíván a má podstatný vliv na náklady. Podle § 7 odst. 3 vyhlášky č. 372/2001 Sb. platí:

  • „Vlastník seznámí konečného spotřebitele na jeho žádost s podklady, ze kterých vyúčtování vychází, případně se způsobem rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody mezi ostatní konečné spotřebitele v zúčtovací jednotce.“

Seznam radiátorů a jim přidělených koeficientů pro celý dům je právě takovým podkladem. Požadujte jejich předložení na SVJ, které je pro Vás partnerem při dodávce a rozúčtování služeb.

Koeficienty nejsou zjištěny z křišťálové koule, ani odhadem. Společenství je povinno Vám prokázat nejen hodnoty všech použitých koeficientů, ale i způsob jakým byly stanoveny:

  • u koeficientu pro upevnění indikátoru na těleso (koeficient přestupu tepla) je podkladem dokumentace výrobce indikátoru, která Vám musí být na vyžádání předložena;
  • u koeficientu pro výkon radiátoru je podkladem typový list výrobce radiátoru; přitom musí jít o výkony při shodném teplotním spádu.

V tom může být v podkladech chyba, neboť klasické litinové radiátory se zpravidla osazovaly do soustav projektovaných „postaru“ pro vyšší teplotu topné vody. Je tedy třeba nejen nechat si předložit koeficienty radiátorů, ale je nutno také podle podkladových materiálů výrobce radiátoru zkontrolovat zda je hodnota platná pro dané těleso, teplotní spád a teplotu vzduchu .

Je podstatný rozdíl mezi výkonem při teplotním spádu 90/70°C a spádu 75/65°C: ve druhém případě je výkon radiátoru snížen na přibližně 50%. Viz: http://vytapeni.tzb-info.cz/…005904o1.gif. Výkony radiátorů by Vám mohl zkontrolovat každý projektant ÚT, nebo solidní topenář. Výkony těles znají a používají je.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.