Vložil lake, 16. Červen 2013 - 7:40

Odborníci z KANCLu napsali: „Ustanovení § 1198 odst. 1 NOZ považuje za „první převedenou jednotku“ jednotku, k jejímuž převodu došlo až po převodu tří jednotek.“
Uvedené tvrzení je nepravdivé.
Pokud zákonodárce měl na mysli „první převod jednotky po dosažení pěti jednotek a tří různých vlastníků“, pak pojem „první převedená jednotka“ je ta, k jejímuž převodu došlo po převodu jedné nebo dvou jednotek. Nikoliv až po převodu tří jednotek. Další převod jednotky již nemůže nastat bez vzniku SVJ, neboť zápis do katastru je zablokován podle § 1198 odst. 2.

Odborníci z KANCLu napsali: „Úmyslem zákonodárce bylo, že první převedenou jednotkou se má na mysli převod až po převodu tří jednotek.“
Uvedené tvrzení je nepravdivé.
Opět stejná chyba. Zákonodárce žádný takový úmysl neměl ani nemohl mít. První další převedenou jednotkou po splnění ostatních podmínek § 1198 může být buď druhá, nebo třetí převedená v celkovém pořadí. Převod „po převodu tří jednotek“ je tedy vyloučen do vzniku SVJ. (Pokud se snad někdo domnívá opak, ať popíše jak by takový právní stav měl nastat.)

Odborníci z KANCLu napsali: „To znamená, že vlastníci jednotek založí společenství vlastníků nejpozději po vzniku vlastnického práva ke čtvrté jednotce. (…) V případě, že nevzniklo společenství vlastníků a byl dán požadavek na zápis do katastru nemovitostí k páté jednotce, pak katastr nemovitostí zápis neprovede do doby, než vznikne společenství vlastníků.“
To je úplně špatně. Uvedená tvrzení jsou veskrze nepravdivá.
Zde popisovaný případ totiž nemůže nikdy nastat: ustanovení § 1198 se použije pouze v tom případě, kdy pátá jednotka již v domě existuje a vlastnické právo k ní je zapsáno v katastru. Ono je to v § 1198 výslovně napsáno, že ano.
-------------------------------------------------------------------------

Členům Expertní skupiny Komise pro aplikaci nové civilní legislativy toto šíření Moudra nějak nevychází. Možná, že to jsou všechno odborníci, ale zjevně ani na počty v rozsahu první třídy ZŠ, ani na jednoduché právo. Proto je nutno k názorům této nesourodé skupiny přistupovat velmi obezřetně.

Nejen že NOZ je málo srozumitelný, ale oficiálně jej vykládají neumětelové, kteří ani nedovedou počítat od jedné do pěti. Jak tohle dopadne?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.