Vložil lake, 14. Červen 2013 - 17:16

Pane „Velká Plzeň“,
nerad opakuji totéž po druhé. Pokud jste neporozuměl napoprvé, nemá asi další dialog valný smysl. Přesto přodám ještě poznámku, možná pro jiné čtenáře:

  • „Zákon č. 89/2012 Sb. § 3041 odst. 1
    Právní povaha právnických osob upravených tímto zákonem se řídí ustanoveními tohoto zákona ode dne nabytí jeho účinnosti. Bylo-li přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona zahájeno řízení o zápisu právnické osoby do veřejného rejstříku, dokončí se podle dosavadních právních předpisů; odporuje-li však zakladatelské právní jednání učiněné přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona dosavadním právním předpisům, považuje se za platné, vyhovuje-li ustanovením tohoto zákona.“

Z uvedeného je zřejmé, že §3041 se týká pouze „právnických osob upravených tímto zákonem“. Společenství vlastníků(1994) však není upraveno v NOZ. Nový občanský zákoník upravuje podrobně právní povahu zcela jiné právnické osoby, která se (nedopatřením) jmenuje shodně jako SVJ podle zákona č. 72/1994 Sb.

Že se jedná o odlišnou právnickou osobu je zcela zjevné z toho, že jednotka(1994) je pojem s odlišným právním obsahem než jednotka(2012). Budou navěky existovat dva druhy společenství: SVJ(1994) a SVJ(2012). Pokud se domníváte opak, napište laskavě co mají tyto dvě právnické osoby společného.

  • Předmět činnosti? Zcela určitě nikoliv.
  • Způsob vzniku? V žádném případě.
  • Podstatu majetku ve vlastnictví členů? Vůbec ne.
  • Způsob přijímání či změny stanov? Určitě nikoliv.

Jediné, co mají společné, je pouhé slovní označení. Ale to už jsem jednou napsal, že ano.
-----------------------------------------------------------------------

Úmysl zákonodárce byl jasný: upravit bytové vlastnictví zcela nově, odlišným způsobem od toho, co zde je od roku 1994. A to se zákonodárcům podařilo dokonale. Samotný základní pojem „jednotka“ je definován zcela jinak. Sokolíkům zjevně nedošlo co schvalují a jakéto bude mít následky… Jediná chybička se vloudila: nově definovanou právnickou osobu měli autoři zákona nazvat např. „kondominium“, aby se to nepletlo se současnými SVJ. Já si jen počkám, až vykladači přestanou znásilňovat zákon a uvědomí si právní realitu ve všech souvislostech.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.