Vložil Dušan, 26. Červen 2013 - 10:57

18.6.2013 byl v PS Návrh zákona projednán ve druhém čtení. Do obecné ani podrobné rozpravy ve druhém čtení se nikdo nepříhlásil, a tak bylo druhé čtení bleskově ukončeno a návrh zákona spolu s pozměňovacímí návrhy Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj půjde už do třetího čtení.

V úvodu druhého čtení se krátce k návrhu zákona vyjádřil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který mimo jiné uvedl http://www.psp.cz/…/s054092.htm:

"Návrh byl projednán ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Byla tam navržena celá řada legislativně technických úprav, které vítáme. Rovněž v diskusi byl návrh, aby spoluvlastnický podíl na společných částech domu, pokud klesne na méně než polovinu, tak družstvo se stane správcem, i pokud klesne na méně než jednu polovinu.

Nechápu, co tím chtěl ministr vůbec říct (v tučně zvýrazněném textu), připadá mně jakoby ani nevěděl o čem mluví. Není pravda, jak tvrdí ministr, že družstvo se podle pozměňovacího návrhu stane správcem, i pokud klesne jeho spoluvlastnický podíl na společných částech na méně než jednu polovinu. Ve skutečnosti pokud klesne podíl družstva na méně než jednu polovinu, tak musí družstvo svolat shromáždění vlastníků jednotek k založení společenství vlastníků jednotek. Až do poklesu pod 1/2 družstvo bude správcem, po poklesu pod 1/2 se založí SVJ, které si vybere správce samo.

Dle ministrova vyjádření jakoby z pozměňovacího návrhu vyplývalo nějaké zvýhodnění pro družstvo, pravdou je opak. Družstvo dosud podle ZoVB i podle návrhu zákona vykonává správce bez nutnosti založit SVJ až do poklesu spoluvlastnického podílu pod jednu čtvrtinu, podle pozměňovacího návrhu pouze do poklesu spoluvlastnického podílu pod jednu polovinu, což je pro družstvo méně výhodné.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.