Vložil lake, 10. Červen 2013 - 16:05

Pane Cestující, zřejmě jste právě přicestoval z Antarktidy a neznáte nový Občanský zákoník. NOZ ještě ani nenabyl účinnosti a Vy už zde o něm píšete nesmysly.

Podle § 1201 platí: „Bylo-li společenství vlastníků založeno prohlášením o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám nebo ujednáním ve smlouvě o výstavbě, nepřihlíží se k změnám stanov provedeným před vznikem společenství vlastníků.“

  • Z uvedeného je zcela zřejmé, že společenství může být založeno Prohlášením o rozdělení práva k domu a pozemku, jehož součástí jsou i stanovy.
  • Rovněž může být společenství založeno smlouvou o výstavbě, jejíž součástí či přílohou jsou stanovy. V tomto speciálním případě ovšem dojde k odloženému vzniku společenství; to může vzniknout teprve v době, kdy jednotky vytvořené touto výstavbou získají kolaudační souhlas Stavebního úřadu a budou zapsány do katastru.

Takto přijaté stanovy neplatí pouze do vzniku SVJ, jak jste nesprávně napsal. Naopak. Ustanovení v prohlášeni či ve smlouvě o výstavbě jsou od okamžiku vzniku SVJ jeho skutečnými stanovami. Pište laskavě pouze o věcech, o kterých něco víte.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.