Vložil lake, 31. Květen 2013 - 8:09

Pohledávku je možno odepsat podle ZDP § 24 odst. 2 písm. y, a to pouze z tzv. kvalifikovaných důvodů. Pouhá skutečnost že dlužník je nezvěstný ovšem takovým kvalifikovaným důvodem není. Teprve bude-li úředně prohlášen za mrtvého, lze odepsat.
-----------------------------------------------------------------

Rozepíšu se poněkud šířeji, protože v dotazech se neustále objevuje nesmyslný pojem „fond“. Fondy se ekonomicky naplňují z vlastních zdrojů financování. Vaše SVJ snad má nějaké významné vlastní zdroje, např.příjmy s přijatého nájemného, nebo z podnikání?

Pokud tomu tak není, máte v účetnictví oběžná aktiva z cizích zdrojů (přijaté zálohy od vlastníků) a tomu v účetnictví musí odpovídat pasiva (dlouhodobé závazky se splatností delší než 1 rok, krátkodobé závazky se splatnost do 1 roku). Je vyloučeno tvořit fondy z položek, které patří mezi cizí zdroje a jsou vázány na pasiva ve stejné výši.

Jestliže nějakým kouzlem skutečně vytváříte v účetnictví fond ze zisku, jste povinni mít schválená pravidla pro tvorbu a čerpání tohoto fondu. To přece víte. V takovém případě je vyloučeno použít tento fond jinak než na údržbu a opravy domu. Není (už podle názvu) určen ke krytí odpisů nedobytných pohledávek právnické osoby.

Doporučuji méně fantazírovat a nazývat věci pravými jmény.

Jestliže byly vybírány zálohy na správu domu podle § 15 odst. 2 ZoVB, nemohou být použity na jiný účel, než ke kterému byly schváleny a vybrány. To se rozumí samo sebou. Odpis vlastní nedobytné pohledávky SVJ není nákladem na správu cizího domu a pozemku. Máte v účetnictví a ve vedení SVJ zmatek a nepořádek.

lake

P.S. Rozumím, že další zmatkaři a nepořádníci ve vedení jiných SVJ budou tento příspěvek minusovat. Není příjemné číst o vlastních chybách, že.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.