dva spolumajitelé bytu v orgánech SVJ + překračování pravomocí předsedou výboru + souhlas ke zvolení do výboru (kontrolní komise

Vložil PetrM (bez ověření), 27. Květen 2013 - 13:59 ::

Dobrý den, rád bych poprosil o radu ve 3 věcech, které nyní řešíme. Budu rád, za každou radu, tedy i k jednotlivému tématu…

  1. Vlastníme s přítelkyní byt, každý ideální polovinu. Je možné, aby každý z nás byl členem nějakého orgánu SVJ (výbor, kontrolní komise), nebo z něčeho vyplývá, že může být za jednu jednotku v orgánech pouze jeden spoluvlastník?
  2. Předseda výboru disponuje s penězy SVJ bez oprávnění (tedy dle mého názoru). Bez dohody s kýmkoliv jiným z výboru SVJ dohodne nějakou práci na domě, ta se provede a on ji proplatí. Nicméně k tomuto neexistuje žádná smlouva ani objednávka. Dle našich stanov je nutné činit právny úkony písemně a podepsat je musí předseda a další člen výboru. Tedy i kdyby byla smlouva nebo objednávka (předpokládám, že i ta je právním úkonem), byla by podepsána pouze předsedou. Je možné požadovat nějakým způsobe náhradu škody? Dle mého se jedná o běžnou zpronevěru, neboť používá peníze všech členů SVJ jinak, než bylo schváleno (shromážděním/vý­borem).
  3. Jeden ze členů SVJ by rád zastával funkci ve výboru SVJ nebo kontrolní komisi, ale v době shromáždění, kde se o tomto bude hlasovat, je na dlouhodobě plánované dovolené. Je možné, aby byl i takto zvolen? Co musí předložit jako projev jeho souhlasu s nominací do těchto orgánů?

Děkuji moc všem za informace a názory!

Petr

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.