Vložil Anonymous, 24. Leden 2008 - 11:46

Paní Supová, na odměny výboru mám trochu jiný názor. Předně bych nemohla tvrdit, že snižují dlouhodobé zálohy. Odměny se vyplácejí minimálně jednou za rok, tedy by se měly čerpat z krátkodobých záloh na správu. Vím o tom, že mnohá SVJ nerozlišují krátkodobé zálohy na běžnou správu domu a dlouhodobé zálohy jako spoření na akce plánované na budoucí léta. Obojí nazývají nesprávně „fondem oprav“, případně tímto pojmem nazývají jen dlouhodobé zálohy – jak kde.

Vyúčtovávat odměny se zálohami na služby není možné. Dost se tu diskutovalo o různých nákladech (např. na úklid) v souvislosti s otázkou, jde-li o náklady na správu domu nebo na služby. Ale odměny jsou jednoznačně nákladem na správu domu. Úkolem výboru je přece zajišťovat správu domu. Některé činnosti může smluvně převést na jinou právnickou nebo fyzickou osobu (na externího správce). V obou případech jsou náklady na odměny za správu nákladem na správu – vždyť to plyne logicky i z této věty.

Autoři návrhu nového ZoVB dostali v připomínkovém řízení mimo jiné i návrhy, aby definovali správu domu a služby. Neudělali to. Musí tedy počítat s tím, že pokud se někomu nebude líbit rozdělování nákladů na správu podle ustanovení zákona, bude se snažit zařadit takovýto náklad mezi náklady na služby. To mne napadlo hned, když jsem si přečetla, že MMR služby definovat nemíní. Ale u odměn za správu to opravdu nemůže projít. Znovu opakuji – odměny za správu jsou nákladem na správu.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.