Vložil Pavel, 10. Leden 2008 - 20:58

Pokud si Vaše účetní myslí, že i v roce 2008 se daní 20% sazbou, tak pozor na ní. Skoro všechny sazby jsou 15%.

Z účetního a daňového hlediska je to jasné. Zaúčtuje se a zdaní v takové periodě, v jaké se odměna vyplácí.

A vyplácí se pouze podle stanov resp. rozhodnutí shromáždění či výboru. Já jsem si nechal schválit na shromáždění odměny pro výbor jednou částkou na měsíc a budou se vyplácet až do odvolání. V rámci výboru jsme se pak dohodli, že takto určené odměny se budou vyplácet pololetně.

Nevidím žádný rozdíl mezi tím, jestli si bude výbor vyplácet měsíčně částku X a nebo ročně částku 12X. Pokud takový rozdíl vidí Vaše účetní, ať dá na stůl argumenty. Nebo ať se mi ozve na email.

Vaše účetní si asi odměňování v SVJ plete s odměňováním v bytovém družstvu. Tam skutečně záleží, zda jde o pravidelný příjem nebo jednorázovou odměnu, ale pouze z hlediska pojištění. Nikoliv účtování a zdaňování.

K Vašim dotazům:

Ad1)Pokud by šlo z usnesení dovodit, že se odměna nevztahuje pouze na minulý/budoucí rok, ale že výše odměny platí až do odvolání, tak ano. Ale chce to přesnou znalost usnesení. V obchodních společnostech se obvykle stanoví odměna jen na dobu do příští valné hromady.

Ad2)Nevidím důvod, proč by nešla roční částka vyplácet měsíčně ve výši 1/12 (snad jedině, že bude o 11 operací více). Beru to jako axiom, a ty se nedokazují. :-)) Možná jeden důkaz: Listina základních práv a svobod (č.2/1993 Sb.)čl. 2/3: „Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.“ A já tvrdím, že mi zákon neukládá vyplácet ročně a že mi zákon nezakazuje vyplácet měsíčně.

Fakt to chce slyšet podložený argument od Vaší účetní.

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.