Vložil lake, 13. Květen 2013 - 20:31

Evik píše: „… zda úvěr, který byl použit na zateplení je možné považovat za prostředky vynaložené na správu domu?“

Samozřejmě že nejde o žádné „prostředky na správu domu“!!! Pojem „správa domu“ je definován kogentně v § 9 ZoVB. Rozumí se tím pouze správa, provoz a opravy společných částí domu. Nic víc. Zateplení – jak jistě víte – nespadá ani do jedné z těchto tří skupin.

  • Určitě se nejedná o správu společnýh částí.
  • Nejde ani o provoz domu.
  • A už vůbec nemůže jít o opravu.

Zateplení je jak známo TECHNICKÝM ZHODNOCENÍM. Účetně jde o rekonstrukci. Rozdíl mezi opravou a rekonstrukcí majetku Vám vysvětlí každý daňař, nebo pracovník Finančního úřadu. Nezkoušejte to v účetnictví a v daňovém přiznání prohodit – pokuty za daňové úniky jsou citelné.

Jak víme, SVJ jako zákonný správce majetek vlastníků pouze spravuje, to jest udržuje, reprodukuje. V rámci své zákonné činnosti nepřistavuje k domu věžičky, skluzavky, rozhledny, bazény, nezatepluje jej, nestaví na střeše fotovoltaickou elektrárnu.

Zateplení je činnost extra navíc, zlepšení domu, zvýšení jeho užitných vlastností. Toto si samozřejmě mohou objednat vlastníci u kteréhokoliv zhotovitele stavebních prací, nejen u SVJ. A pod správu domu to nespadá.

Pokud si SVJ vzalo úvěr na realizaci zateplení, je to pouze věc SVJ – právnické osoby. Račte pochopit: Je to naprosto stejné jako když svěříte Váš automobil autoservisu, aby Vám nalakovali karoserii.

  • Jste povinen autoservisu uhradit částku 65000 Kč za práci + materiál + DPH.
  • Nejste však povinen uhradit majiteli autoservisu splátky jeho úvěru, který si vzal u banky na výplatu zaměstnanců, či na nákupy barev a ředidel, či na cokoliv jiného.

Vás přece jakýsi jeho úvěr vůbec nezajímá. Vy dostáváte za své peníze nově nastříkané auto (nebo zateplený dům). Co se děje mezi bankou a autoservisem (společenstvím vlastníků) Vás vůbec nezajímá. Že je to tak?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.