Vložil lake, 7. Květen 2013 - 3:24

E.Š. napsal: „Stavební úřad je mu povinen vydat příkaz k umožnění provedení rekonstrukce …“

Nikoliv, tak to samozřejmě není. Pane E.Š., máte vůbec nějaké zkušenosti se Stavebními úřady? Chcete zneužívat veřejnoprávní instituci k dosažení soukromoprávního účelu. Na to jsou tyto instituce docela citlivé, překročily by tím totiž svou pravomoc – zasáhly by nepřípustným vrchnostenským způsobem do soukromoprávních vztahů.

• Za prvé:
Že se jakýsi řemeslník nemůže dostat do kteréhosi bytu nespadá pod pravomoc Stavebního úřadu, to je čistě soukromoprávní záležitost mezi spoluvlastníky budovy. SÚ nevydá žádné závazné rozhodnutí, jestliže zde nedošlo k porušení Stavebního zákona, ani není stavební závada ohrožující statiku budovy. V domě přece voda teče, dodávka plynu je nepřerušena, staré hliníkové elektrické vedení stále slouží. Nejde ani o stav ohrožující život, zdraví či životní prostředí. Vsadím se, že kompetentní úředník SÚ by vás odkázal na občanskoprávní řízení.

• Za druhé:
I kdyby zde byla stavební závada, nebo hrozilo bezprostředně nebezpečí na společných částech (což tazatel ale netvrdil), Stavební úřad bude postupovat podle zákona a nebude nic přikazovat jednotlivému vlastníkovi bytu. Adresátem rozhodnutí SÚ bude vlastník budovy, to jest všichni vlastníci jednotek v domě. Stavební úřad při nesplnění bude udělovat pokuty – a opět všem spoluvlastníkům budovy, nikoliv pouze jedinému z nich.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.