Vložil lake, 9. Květen 2013 - 6:09

Napsal jste: „Myslím, že společenství se stalo vlastníkem KS bezúplatným převodem pozemku pod stavbou na jednotlivé vlastníky.“.

Promiňte, ale co myslíte je pro věc bezvýznamné. Citovaná věta totiž nedává smysl. Rozhodující je pouze to, zda v katastru je SVJ zapsáno jako jediný vlastník pozemku a stavby na něm. Pokud SVJ v katastru není uvedeno, pak pozemek není ve vlastnictví SVJ. Jedině o faktech má cenu se bavit.

Dále je významné, zda v Prohlášení vlastníka je pozemek zmíněn (s parcelními čísly) jako věcné příslušenství domu. V tom případě ovšem není ve vlastnictví SVJ, jde o majetek vlastníka domu (všech vlastníků jednotek). Opět nezáleží na tom co myslíte, ale na skutečném obsahu Prohlášení.

Je-li spoluvlastníkem pozemku ÚZSVM, které není zároveň vlastníkem jednotky v domě, pak nejspíše neplatí ani jedna z obou možností. Pro SVJ i pro vlastníka domu jde nejspíše o cizí pozemek a cizí stavbu. Společenství není oprávněno o cizím majetku rozhodovat, a už vůbec ne provádět jakékoliv zásahy do cizí nemovitosti bez souhlasu všech spoluvlastníků dotčených pozemků a všech spoluvlastníků stavby na pozemku.

Není vyloučeno, že stavba bude vyžadovat souhlas Stavebního úřadu, nebo změnu územního rozhodnutí. Mimochodem – podle Vašeho popisu se v žádném případě nejedná o pouhou opravu.

Nahlédněte na web http://nahlizenidokn.cuzk.cz/. Zobrazte katastrální mapu a na ní vyhledejte pozemek, o který se jedná. Poznamenejte si parcelní čísla. Podle nich pak vyhledejte parcelu (parcely) a jejich vlastníky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.