Vložil Viktor_SVJ, 1. Květen 2013 - 21:34

Nemerene jednotky jsou vysledkem korekci, ktere se podle vyhlasky 372/2001 musi provadet, aby nikdo nemel celkovou spotrebu na m2 zapocitatelne podlahove plochy odchylenou o vice nez 40% od prumeru kterymkoliv smerem.

Jinak receno – vezmou se celkove naklady za teplo na dum. Rozdeli se 50:50 (nebo 40:60). Prvni cast je tzv. zakladni slozka, tu platite podilem zapocitatelne podlahove plochy. Druha cast je spotrebni slozka, tu platite podilem vasich namerenych dilku na celkovem souctu dilku za dum. Ale POKUD by Vase naklady na metr byly nizsi, nez 60% prumeru (coz je celkovy naklad na teplo deleny souctem vsech zapoc. podl. ploch), resi se to tak, ze se Vam pripocitaji prave ty „nemerene“ jednotky tak, abyste se dostala na tech 60%. A aby se nezmenil soucet, tak ostatnim se stejna suma odecte, v podilech podle ploch zase. A opacne, pokud tam nekdo topi „moc“, jemu se skutecne jednotky zkoriguji zapornymi nemerenymi a ty se zase rozdeli mezi ostatni.

Jen tak na okraj, zkuste se zamyslet nad tim, co se z fyzikalniho hlediska deje v te Vasi neobydlene jednotce a v sousednich bytech, kdyz vypnete topeni. Mozna prijdete na to, ze to neni tak uplna nehoraznost, ze mate neco platit :)

Pozn. nekde navic jako spodni hranici pouzivaji 76%, nikoliv 60%, pouzivaji k tomu trochu uchylnou argumentaci o tepelne stabilite budovy a nejaky paragraf z tusim Obc. zakoniku, ktery se ale tyka nebytovych prostor.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.