Vložil lake, 29. Duben 2013 - 13:58

Dobrá zpráva pro Vás: SVJ nemá žádný „fond oprav“, takže nejste povinen hradit vůbec nic. Ani korunu. Zapamatujte si to, protože všechny ovce ve Vašem domě (včetně členů výboru) Vás budou přesvědčovat o opaku. Nemají pravdu.

Požádejte písemně o doložení, že SVJ má nějaký (rezervní) „fond oprav“ v účetnictví. K tomu musí povinně být oddělený bankovní účet (nechte si doložit, že existuje). Dále k tomu musí být schválena shromážděním pravidla pro tvorbu a čerpání tohoto fondu. Požádejte písemně o předložení těchto pravidel a také o předložení dokladu, že tato pravidla byla schválena shromážděním.

Vzhledem k tomu, že SVJ toto nedoloží, neplaťte nic. I kdyby SVJ snad vše toto doložilo, neplaťte nic. Nemáte takovou povinnost.
----------------------------------------------------------------------------

Pak označte výzvu k úhradě za neurčitou a nepřezkoumatelnou, a tedy neplatnou (opět písemně). Oznamte, že ze zákona není zřejmé, co se skrývá pod tajemným označením „fond oprav“. Oznamte, že jako vlastník jednotky nemáte podle ZoVB povinnost hradit nic na takový účel.

Neplaťte nic, dokud nedostanete výzvu k úhradě se správně označenou částkou (buď půjde o zálohu na správu domu podle § 15 odst. 2, nebo o příspěvek na správu domu podle § 15 odst. 1 ZoVB).
----------------------------------------------------------------------------

Půjde-li o zálohu, požádejte písemně o doložení, že se skutečně jedná o částku na budoucí nutné výdaje podle § 15 odst. 2 ZoVB. To by výbor mohl prokázat jedině schválenou Reserve Study, což znamená, že výbor Vám předloží:

  • shromážděním řádně schválený dlouhodobý plán oprav, včetně naplánované opravy střechy,
  • shromážděním řádně schválený finanční plán hospodaření SVJ, z něhož jednoznačně plyne, zda oprava střechy má být financována ze záloh nebo z úvěru.

Bez obou těchto dokumentů je snaha o vymáhání neoprávněná, neboť SVJ není schopno prokázat, že by se jednalo o uloženou povinnost, kterou je SVJ oprávněno vlastním jménem vymáhat (§ 9a odst. 3 ZoVB).
----------------------------------------------------------------------------

Než toto všechno proběhne, uplynou tři měsíce a Vy si snad těch 20000 nějak našetříte.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.