Vložil lake, 7. Květen 2013 - 10:40

Je dobře, že SVJ uvedlo, že jde o SLUŽBU. Je tedy vyloučeno uhrazovat ji z přijatých záloh na správu domu.

K rozhodnutí, že SVJ bude poskytovat vlastníkům jednotek nějakou nadstandardní službu, skutečně postačuje většinové schválení podle § 11 odst. 2 ZoVB. Například půjde o dodávku čerstvě upečené italské pizzy s dovozem do bytu každou sobotu večer. Ovšem souhlas 80% vlastníků jednotek s odebíráním služby neznamená ještě, že by pizzu museli povinně jíst a platit všichni. Tady se přihlouplým členům výboru pletou dohromady dvě naprosto odlišné věci:

  • souhlas shromáždění s poskytováním nestandardní služby společenstvím,
  • způsob rozúčtování této nestandardní služby mezi odběratele.

Je zřejmé, že náklady na službu by měli hradit pouze ti, kdo službu odebírají. Pravidla rozúčtování služby musí v SVJ být schválena tříčtvrtinovou většinou přítomných (§ 11 odst. 4 ZoVB). Pokud snad bude schváleno, že každý vlastník jednotky povinně hradí jednu pizzu týdně v částce 100 Kč, i když ji nechce a neodebírá, pak taková pravidla jsou zcela zřejmě v rozporu s dobrými mravy a je třeba okamžitě napadnout příslušné usnesení soudně (§ 11 odst. 3 ZoVB).

Už jsem zde napsal, že k povinnému odběru pizzy všemi vlastníky jednotek by takovou povinnost musely obsahovat stanovy SVJ. Pořízením jednotky se nabyvatel stává zároveň členem SVJ a přijímá tím i stanovy a povinnosti v nich uvedené.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.