Vložil Anonymous, 22. Leden 2008 - 15:40

Odměny členům výboru společenství vlastníků jednotek jsou příjmem ze závislé činnosti podle § 6, odst (1) c) zákona 586/1992 Sb. o daních z příjmů. V tomto odstavci se praví, že příjmy ze závislé činnosti jsou: odměny členů statutárních orgánů a dalších orgánů právnických osob. Pokud odměny nečiní více než 5000,–Kč měsíčně, pak platí: Z § 6 tohoto zákona „ Odst. (4) Příjmy zúčtované nebo vyplacené zaměstnavatelem se sídlem nebo bydlištěm na území České republiky a příjmy od plátců daně vymezených v § 38c jsou po snížení podle odstavce 13 samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně podle § 36 odst. 2 písm. c), jedná-li se o příjmy podle odstavce 1 písm. a) a d) a podle odstavce 10, jejichž úhrnná výše u téhož zaměstnavatele nepřesáhne v kalendářním měsíci částku 5 000 Kč. To platí u příjmů zúčtovaných nebo vyplacených zaměstnavatelem, u kterého zaměstnanec nepodepsal prohlášení k dani podle § 38k odstavce 4 nebo 5. Po okleštění od irrelevantních věcí zbyde: Příjmy vyplacené zaměstnavatelem jsou samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně podle § 36 odst. 2 písm. c), jedná-li se o příjmy, jejichž úhrnná výše u téhož zaměstnavatele nepřesáhne v kalendářním měsíci částku 5 000 Kč. Nenechme se mýlit označením zaměstnavatel – to řeší § 6, odstavec 2, který pro účely zákona o daních z příjmů uvádí, že zaměstnavtelem se rozumí každý plátce příjmů, bez ohledu na to, že se nejedná o zaměstnavatele podle zákoníku práce.
§ 36 Zvláštní sazba daně odst. 2 (2) Zvláštní sazba daně z příjmů plynoucích ze zdrojů na území České republiky pro poplatníky uvedené v § 2 a 17, pokud není v odstavci 1 stanoveno jinak, činí písm. c), 15 %, a to
Článek 4. z právního vztahu podle § 6 odst. 4, K problematice uvádění těchto příjmů do přiznání:
§ 38g Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob (3) V daňovém přiznání poplatník uvede veškeré příjmy, které jsou předmětem daně, kromě příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je daň vybírána zvláštní sazbou daně. Jelikož pro odměny platí, že daň se z nich vybírá zvláštní sazbou daně, nemusí se tyto odměny psát do přiznání k dani z příjmů.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.