Vložil Pavel, 2. Leden 2008 - 10:24

Je pravda, že v roce 2008 se tu o marných pokusech jak obejít zákon v případě odměn členům výboru nepsalo a tak znovu napíšu, co jsem nejen já opakovaně psal vloni a předloni.

Na odměnu člena výboru/kontrolní komise nelze uzavřít smlouvu podle občanského zákoníku, obchodního zákoníku ani zákoníku práce. Judikatura zatím není, ale lze použít analogicky rozsudky NSS na vztah jednatele/spo­lečníka a s.r.o. (např. 6 Afs 9/2003–59, 2 Afs 4/2005–56, 4 Afs 24/2003–81 etc.).

Vztah člena výboru a SVJ se řídí ZoVB. Zdaňuje se podle § 6/1/c ZDP. Za odvod daně ručí výbor. Při větším rozsahu krácení daně se může jednat o trestný čin podle § 148 TrZ.

Opravdu si myslím, že v oblasti ZoVB jsou jiné problémy, které jsou snad řešitelné na tomto fóru, ale krácení daně mezi ně nepatří.

Můžete o tom pochybovat, můžete tomu nevěřit, ale to je tak všechno co s tím můžete dělat.

Navíc příklad na starlitu nebyl o odměně výboru, ale o odměně za práci pro SVJ u starobního důchodce. Díky zavedení slevy na dani u starobních důchodců je v roce 2008 tento popisovaný problém vyřešen. Patrně tato sleva pokryje i odměny většiny starobních důchodců – členů výboru bez jiných příjmů. Ale pokud má člen výboru další příjmy, zdanění se vyhnout legální cestou neumím.

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.