Vložil An1 (bez ověření), 5. Duben 2013 - 0:37

Družstva, prostřednictvím svého (dříve nadřízeného orgánu – svazu) prosadila v r. 2000 do zák. č. 72/1994 Sb., aby SVJ musela vést účetnictví.

Byl to jeden (z mnoha) instrumentů, jak zabránit tomu, aby se SVJ „odtrhlo“ od družstev.

Přičemž SVJ žádné účetnictví nepotřebuje. Podvojné účetnictví má pravdivě (standardizovaně) zobrazit hodnotu společnosti obchodního typu (aby – většinou akcionáři – byli v obraze). SVJ ale s ničím neobchoduje a není na prodej.

Jaký význam má pro důchodce bydlícího v panelovém domě, že „šroubovák“ je již po pár letech odepsán a účetně prezentuje hodnotu 0,– Kč ?

Tohoto důchodce zajímá pouze jeho konkrétní vyúčtování, které se téměř nikde neprovádí.

Ostatně dodnes se tisíce bytů (SVJ bez právní subjektivity) obejdou bez účetnictví (v těchto domech jsou vlastníci jednotek svázáni s družstvem formou vazalských smluv, které umožňují jednostranné vykořisťování).

Družstva mohou prosadit zákony ke svému obrazu proto, že přidělují byty po svých zemřelých členech (za 30.000,– Kč) osobám určeným ke zkorumpování.

Provize za nesmyslné a bezdůvodné objednávky (opravy) si členové představenstev spravedlivě rozdělují.

Pavle, ty sám tvrdíš, že na jednáních na ministerstvech participuješ.

Pokud si stěžuješ, že se v legislativě „něco nestihne“, je to obdobné, jako kdyby žhář jednou rukou podpaloval dům a pomocí druhé ruky troubil na trumpetu, že hoří.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.