NOZ a novela daní 2014

Vložil Pavel, 4. Duben 2013 - 23:49 ::

Jeden z mnoha zákonů související s NOZ, který má zpoždění v legislativním procesu, je návrh zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva.

A protože je zpoždění, tak jsou používány nestandardní postupy jako je vypuštění RIA nebo neprojednání v komisích Legislativní rady vlády. MF zákon hrne před sebou s jediným cílem – těchto tisíc změn v ZDP publikovat ve Sb.z. do 31.12.2013. Že tak vznikne další zmetek s mnoha výkladovými problémy pro ně není důležité.

Pokud by se poctivě udělala RIA, tak by připomínková místa mohla mít více argumentů a tomu bylo třeba zabránit.

Jak jsem již informoval SVJ budou přeřazena z neziskového sektoru do sektoru ziskového. Přijdou tak o možnost snížení daňového základu podle § 20/7 ZDP.

Protože tímto přeřazením by vznikla povinnost podávat daňová přiznání, byla prostřednictvím Družstevní asociace, alespoň doplněna úprava, která má zajistit, aby SVJ neměly nově stanovenou povinnost podat daňové přiznání, byť u nich budou předmětem daně veškeré příjmy, ale v drtivé většině případů nebudou vykazovat základ daně.

Jak to bude s účetnictvím zatím nevím, protože příslušná úprava má ještě větší zpoždění než daně.


RIA

Hodnocení dopadů regulace (dále jen „RIA“ z angl. Regulatory Impact Assessment) zahrnuje soustavu analytických metod směřujících k systematickému hodnocení očekávaných dopadů navrhovaných politik a právních předpisů, kterými jsou implementovány.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.