Vložil N. Klainová (bez ověření), 9. Leden 2009 - 16:39

Pan Ing. Tomáš Dostálek napsal určitě pro stejný zdroj více článků. Mne zaujal ten, který byl uveřejněn v časopisu SVJ aktuálně v čísle 2/2008 pod názvem Výpočet daně z příjmů právnických osob u SVJ.

Protože nejsem daňovou poradkyní a taky si občas dovolím poskytnout nějakou drobnou radu týkající se zdaňování příjmů SVJ, mohlo by se za mými příspěvky rovněž objevit, že mé odpovědi jsou zavádějící.

Raději tedy rovnou prosím anonyma uvedeného výše, aby panu Ing. Dostálkovi předal tyto moje dotazy ke zdaňování příjmů SVJ, abych si mohla doplnit chybějící znalosti.

• Proč je v daňovém přiznání SVJ výsledek hospodaření v řádku 10 nulový, když má SVJ výnosy z přijatých úroků z běžného účtu, úroky z termínovaných vkladů, úroky ze stavebního spoření a přijaté dotace? Podle mého názoru měly všechny tyto položky tvořit výsledek hospodaření, který měl být dále upravován.

• Proč jsou ve výnosech uvedeny příspěvky na správu ve výši 263 tis. Kč, přestože náklady činily 273 tis. Kč?

Ve svých radách k účtování SVJ často uvádím, že SVJ téměř nikdy nemůže být ve ztrátě, jestliže veškeré náklady převádí prostřednictvím výnosového účtu jako čerpání záloh na správu.

Ráda bych věděla,

  • čím má autor podložen názor uvedený na konci prvního odstavce svého článku, že náklady SVJ jsou vždy stejné nebo vyšší, než příspěvky na správu.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.