Vložil lake, 29. Březen 2013 - 13:17

PAne NeznáIku, nechci už tuto debatu příliš rozvádět. Ostatně emeritní soudce Ústavního soudu Pavel Varvařovský se vyjádřil celkem jasně. K Vašim dvěma dotazům:

„PROČ závěrka a usnesení dle §38i/1/c zák. 513/1991 NE?“

Inu, je to pořád dokola: třikrát jsem se Vás zeptal, kde v ZoVB nacházíte povinnost SVJ ukládat účetní závěrku. Odpovídáte citátem, který takovou povinnost neobsahuje. Povinnost tam není. Nenašel jste ji. Tečka.

K tomu, aby byla kterémukoliv subjektu uložena vymahatelná právní povinnost, musí být napřed deklarována v některém právním předpisu, a to srozumitelným a pochybnosti nevzbuzujícím způsobem. Hledejte tedy v ZoVB větu která by začínala takto:

  • SVJ je povinno ukládat účetní závěrku …
  • SVJ ukládá účetní závěrku …
  • SVJ uloží účetní závěrku nejpozděli do …

Povinnost SVJ sestavovat účetní závěrku neplyne ze ZoVB (kterým se SVJ řídí) ani z Obchodního zákoníku (kterým se SVJ neřídí). Tato povinnost plyne jen a pouze ze zákona o účetnictví. A ten vylučuje SVJ z okruhu osob, které jsou povinny svou závěrku ukládat do sbírky listin.

„PROČ stanovy dle §38i/1/a zák. 513/1991 ANO?“

To je nesprávná otázka. Nejde o stanovy „dle §38i/1/a zák. 513/1991“. Už jsem napsal, že SVJ není obchodní společnost a neřídí se Obchodním zákoníkem. Stanovy SVJ se do sbírky listin ukládají proto, že je to kogentně nařízeno přímo v ZoVB (§ 10 odst. 2 písm. c). Jde tedy o povinnost uloženou každému společenství zákonem č. 72/1994 Sb. Tak proto.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.