NOZ § 1 189/1 podle MS

Vložil Pavel, 23. Březen 2013 - 7:15 ::

Dotaz na MS:

„Podle § 1189/1 správa domu zahrnuje i činnosti spojené s přípravou a prováděním změn společných částí domu nástavbou, přístavbou a stavební úpravou.

Dosud platný zákon o vlastnictví bytů vymezuje správu v § 9/1 pouze na správu, provoz a opravy společných částí domu. O změně společných částí domu formou nástavby, přístavby a stavební úpravy v definici „správy“ není zmínka.

Znamená nová právní úprava věcné rozšíření „správy“ proti ZoVB nebo se věcně nic nemění a pouze se napravuje neúplná definice „správy“ v ZoVB?

Děkuji“

Odpověď z MS:

Vážený pane, děkujeme za Váš e-mailový dotaz ze dne 7. března 2013.

Podle ustanovení § 1159 NOZ tvoří jednotku jak byt jako prostorově oddělená část domu, tak podíl na společných částech nemovité věci. Byt a podíl na společných částech nemovité věci jsou vzájemně spojené a neoddělitelné. Předmětem vlastnictví není dle NOZ byt, ale jednotka.

Jednotka je na rozdíl od úpravy v ZoVB věcí nemovitou.

Dle úpravy v ZoVB je vlastnictví tvořeno jednotlivými objekty (jednotkou a dále podílem na společných částech domu).

I přestože NOZ mění věcnou podstatu jednotky, nic nenasvědčuje tomu, proč by NOZ věcně měnil správu oproti úpravě v ZoVB. Domníváme se proto, že v NOZ došlo pouze k upřesnění definice správy.

Na závěr si dovoluji poznamenat, že Ministerstvo spravedlnosti je ústředním orgánem státní správy pro soudy, státní zastupitelství, vězeňství, probaci a mediaci a do jeho působnosti nespadá podávání závazného výkladu právních předpisů. K tomuto je věcně příslušný nezávislý soud, na jehož rozhodování nemůže mít Ministerstvo spravedlnosti žádný vliv.

Proto považujte výše uvedený právní názor pouze za informativní.

S pozdravem

Mgr. Filip Glotzmann

vedoucí Komise pro aplikaci nové civilní legislativy

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.