Vložil X (bez ověření), 21. Březen 2013 - 19:22

Problém s trvalým přiřazením parkovacích míst k bytům je stále tentýž: jak najít spravedlivý způsob přispívání na správu domu, jehož integrální součástí je i velká GH? To lze jen ve vzácném případě, kdy jsou všechny byty stejně velké (náleží k nim stejný podíl na SČD) a současně je stejný počet bytů jako je parkovacích stání.

Pro názornost si vezměte případ, kdy si někdo od developera koupí malou garsonku a několik PS (GH je SČD). Má to zakotveno v PV i ve smlouvě. Na náklady na správu domu přispívá pouze svým malým podílem, daleko méně než vlastníci velkých bytů, kteří mají třeba jen 1 PS. Vyřešit lze snadno rozúčtování u služeb jako např. čistění GH – přispívá se podle počtu PS. Ale jak stanovit spravedlivě příspěvky např. na opravu střechy (GH je součástí domu a je také pod střechou). Jak asi bude reagovat vlastník výše zmíněné garsonky, když mu navýšíte příspěvek (bude se odvolávat na §15 odst. 1 ZoVB, to je jasné). Tato disproporce existuje i ve vašem domě, i když možná není tak křiklavá.

Pokud tedy půjdete cestou trvalého pevného přidělení PS k bytům (třeba na základě kupních smluv), měli byste také upravit způsob přispívání na správu domu. Tak, aby vlastník bytu 100 m2 nepřispíval 2× více než vlastník bytu 50 m2 bez ohledu na PS. Např. přičítat k podlahové ploše bytu podíl na ploše GH (např. 20 m2/PS). Vlastník bytu 50 m2 a 1 PS bude platit za celkem 70 m2, vlastník 100 m2 a 1 PS za 120 m2, vlastník bytu 100 m2 a 2 PS za 140 m2. Vlastník garsonky 30 m2 a 5 PS pak za 130 m2 (a ne jen za 30 m2).

Obávám se, že k výše popsanému způsobu budete potřebovat dohodu všech. Je otázka, jak budou reagovat vlastníci malých bytů.

Alternativou, podle mého názoru systémově nejčistší, je pronajímat PS za rozumnou částku (500–1000 Kč/PS/měs.) a výnos si dělit podle spoluvlastnického podílu. Vše se pak odvíjí od podílu – náklady, výnosy, zisk, ztráta, váha hlasu při hlasování, jako u každého podílového spoluvlastnictví. Dosáhne se i lepšího využití GH, neboť někdo nemá automobil a je líný shánět nájemce a lepit inzeráty (to je nejen můj případ), GH pak zbytečně zeje prázdnotou. Developeři bohužel dělají vše pro to, aby tento systém znemožnili.

P.S. U nás v domě to zatím nijak nedopadlo. Všichni se tváří, že PS jsou jednotkami, které mají ve vlastnictví. Bohužel ale za tyto „jednotky“ nepřispívají, naopak je vesele pronajímají.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.