Vložil X (bez ověření), 20. Březen 2013 - 17:08

V tomto případě bych vinu nedával autorům ZoVB. V roce 1994 asi nebylo mnoho bytových domů s velkokapacitní garážovou halou, jen sem tam nějaká menší garáž v domě (potenciální nebytová jednotka). To už měla dávno vyřešit nějaká novela zákona. Udělat z velké garážové haly jednu nebytovou jednotku s vysokým podílem na SČD je ovšem problematické, např. hlasování na schůzi za takovouto jednotku je příliš složité a v podstatě zbytečné, když spoluvlastníky GH tvoří drtivá většina členů SVJ (vlastnická struktura se ale pochopitelně může časem změnit). Nehledě na víceméně nespravedlivé rozúčtování nákladů na správu domu a úhrady za služby mezi vlastníky bytů a spoluvlastníky GH.

V našem domě developer v prohlášení vlastníka stanovil bez dalších podrobností, že velkokapacitní garážová hala je společnou částí domu. V PV dokonce není ani uveden počet parkovacích míst (proč taky?). Pak ale začal vesele „prodávat“ k bytům 1–2 parkovací stání za příplatek 200 tis. Kč/PS. Stalo se, že i vlastník velmi malého bytu si „koupil“ 2 parkovací místa. Tento vlastník má ale smůlu, to si musí vyřídit s prodávajícím, my ostatní jsme žádné takové „předsevzetí“ (jak píšete) prodat mu 2 místa neměli.

Domnívám se, že v rámci současných právních možností je ideální, když je GH společnou částí domu společnou všem, bez ohledu na to, kolik je parkovacích míst a kolik je bytů. Cena, za kterou developer byty s podílem na SČD (včetně GH) prodává, je pochopitelně smluvní, je to věcí pouze prodávajícího a kupujícího. Nějaké přiřazování parkovacích míst v PV je problematické a ve své podstatě nespravedlivé, prakticky pak totiž neexistuje způsob jak spravedlivě rozúčtovat náklady na správu spol. částí domu, např. na opravu střechy, výtahu, izolací základů, atd. Následně pak má každý právo užívat GH podle své oprávněné potřeby, ale tak, aby neomezil stejné právo ostatních (jak šalamounské). Pokud to nefunguje nebo je to vnímáno jako nespravedlivé (striktně podle velikosti podílů užívat nelze), pak SVJ začne parkovací místa svým členům (či komukoliv) „pronajímat“ (nevím, je-li to správný termín) za rozumnou měsíční částku (tak aby nevznikl nežádoucí převis poptávky/nábídky). Výnos (po úhradě nákladů) si vlastníci jednotek rozdělí poměrně podle podílů na SČD. Tento systém se mi jeví jako naprosto spravedlivý, a to jak k těm, kteří nemaje automobilu neparkují, tak i k těm, kteří parkují na 5 místech, bez ohledu na velikost jejich bytů.

V našem domě je splněn nutný předpoklad, tj. vymezení GH v prohlášení vlastníka jako SČD bez dalšího. Navrhl jsem tedy výše popsaný systém, ale se zlou jsem se potázal. Zejména agresivně reagovali ti, kteří si „koupili“ 2 parkovací místa a také ti, kteří „své“ parkovací místo pronajímají a výnos z pronájmu si neoprávněně ponechávají.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.